Vizita.si
Vizita zdravniki

POPovi zdravniki

Jogurt, jogurt naš vsakdanji

Jože Lavrinec
26. 10. 2010 01.56
0

Lep pozdrav. vsa priporočila o zdravem prehranjevanju priporočajo uživanje jogurta, kot vir beljakovim, sploh vegetarijancem. sama pa sem velikokrat opazila, da nimajo jogurti nič kaj visoko vsebnost ...

Vprašanje
Lep pozdrav. vsa priporočila o zdravem prehranjevanju priporočajo uživanje jogurta, kot vir beljakovim, sploh vegetarijancem. sama pa sem velikokrat opazila, da nimajo jogurti nič kaj visoko vsebnost beljakovin, ob enem pa je še ogljikovih hidratov več kot samih beljakovin. prosila bi vas, da razložite kako je z jogurti, zakaj so priporočljivi, kako je z beljakovinami, hranilnimi vrednostmi in katere je najbolje izbrati. sama verjamem da so najboljši navadni in ne sadni, pri katerih gre verjetno le za vprašanje dodanega sladkorja, arom... ali se motim? hvala za odgovor
Odgovor
Najprej naj vas malce popravim: priporočila zdrave prehrane govorijo, naj bi odrasel človek redno posegal in zaužil vsaj 2 prehranski enoti mleka ali mlečnih izdelkov, predvsem manj mastnih, ker so to odlični viri kakovostnih beljakovin in kalcija. V kakšni obliki mleka ali izdelkov pa bomo posegali, pa je naša odločitev. 1 prehranska enota mleka znaša 1 lonček (2 dcl), temu ustrezna je tudi PE jogurta, kefirja ali podobnega fermentiranega mlečnega napitka. Kot takšna nam zagotovi približno (!!! - neke razlike so vedno!) 7 (8) g beljakovin in 110mg kalcija. od tu dalje pa imate popolnoma prav! In samo želel bi si, da bi podobno kot vi razmišljalo čim več ljudi. Vsi tisti "neverjetni" sadni jogurti so samo slabšanje kakovosti izdelka - sadja je manj kot bi si želeli, pogosto ga sploh ni, dodani so sladkorji (tudi laktoza je sladkor in nekateri izdelovalci ga dodajajo), dodane so umetne arome, barve, povsem nepotrebni "nujni" dodatki. Ja vsebnost OH-jev v jogurtu je pogosto visoka samo zato, ker so jih dodali! In zato je najbolje, da posegamo po povsem navadnih jogurtih. Povprečno naj bi v 1 dcl jogurta dobili okoli 4g beljakovin, okoli 4,5 g OH, do 3,8 g maščob in okoli110mg kalcija. Ti podatki so okvirni in se lahko nekoliko razlikujejo, ne opa bistveno. Če proizvajalec navaja, da je v 100 g izdelka npr5 gOH ali celo več, potem to ni več običajnbi jhogurt, temveč neko (nepotrebno) dopolnjevanje živilske industrije! Tudi navadne "jogurte" delimo na čvrste in tekoče jogurte. Bistvenih razlik v hranilni vrednosti ni. Potem pa so tu še kislo mleko, kefir in probiotični mlečni napitki. za vse velja, da imajo približno enako hranilno vrednost, se pa razlikujejo zaradi mlečnokislinske kulture s pomočjo katere so pripravljeni. Vsi ti fermentirani mlečni izdelki so koristni za našo prehrano. OK - vir beljakovin je v primerjavi z mesom- oh ja majhne, vendar so te beljakovine kakovostne, lahko prebavljive in odlično izkoristljive v našem telesu. Zaradi fermentacije je to oblika mleka, ki je na splošno lažje prebavljiva. Kalcij se izredno lahko izkoristi in vgradi v telo. Vsi fermentirani mlečni izdelki pomagajo urejati prebavo, še posebej je to značilno za probiotične napitke. Probiotiki so bakterije, ki so zmožne preživeti neugodne pogoje želodca in se kasneje naseliti v debelem črevesu, kjer dopolnjujejo črevesno floro - zato so še posebej koristni. V slogu zdravega prehranjevanja kupujte navadne jogurte, sami pa lahko doma, z le malo dobre volje, naredite čudovite in dejansko prave sadne jogurte (si zamislite kako čudovit je domač sadni jogurt s sesekljanimi suhimi slivami). Srečno
Jože Lavrinec
Preberi še
Jože Lavrinec
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662