Vizita.si
Vizita zdravniki

POPovi zdravniki

Kaj je boljše? zamrznjena ali sveža zelenjava?

Jože Lavrinec
29. 07. 2012 09.55
0

Pozdravljeni! Moje misli in vprašanja se vrtijo okoli zelenjave "sveža" kupljena v trgovini ali na hitro zmrznjena (tudi kupljena v trgovini), katera ohrani več vitaminov in mineralov glede n...

Vprašanje
Pozdravljeni! Moje misli in vprašanja se vrtijo okoli zelenjave "sveža" kupljena v trgovini ali na hitro zmrznjena (tudi kupljena v trgovini), katera ohrani več vitaminov in mineralov glede na to da sveža ima kilometre in kilometre za sabo preden pride na naše police in verjetno izgubi nekaj teh...kako pa je pri zmrznjeni? Kaj je boljše, če lahko tako vprašam;)...
Odgovor
Veste, tudi moja razmišljanja se pogosto sučejo okoli zelenjave. Deloma, ker imam rad zelenjavne jedi, deloma, ker poskušam razumeti čemu toliko govorimo o zelenjavi, čemu tako pogosto govorim,o o uživanju zelenjave, vse študije o naših prehranskih navadah pa govorijo, da pojemo zelo, zelo malo zelenjave. Danes so trgovine polne zelenjave. Kakovost? Niha, zelo niha! To pač moramo priznati! Zelenjava iz Nizozemske, iz Španije, iz Maroka... kakšna je kakovost? Kaj dejansko zaužijemo z njo? Večna vprašanja, večne dileme...Študije, ki so jih opravljali v ZDA pravijo, da je takšna zelenjava izgubi okoli 15 % hranil (vitaminov in rudnin).Zato so akcije »kupujmo lokalno« na mestu. Toda nadaljnjih 20% hranil zelenjava izgubi zaradi neustreznega hranjenja. Kdaj so bile nabrane te bučke slovenskega proizvajalca? Trgovka bo rekla »danes smo jih prejeli«. Aja, a res? Meni na otip ne delujejo več sveže! Torej bom kupoval le še na trgu! Neposredno od proizvajalca. Ampak zakaj me potem pa prodajalec na trgu želi prepričati, da so bučke, domače, sveže obrane vredne 2-kratne trgovinske cene in le naključno zložene v zabojčke italijanskega proizvajalca bučk? Torej bo bolje, če kupujem neposredno na kmetiji! Če imam čas, seveda. Aha, malo me je zaneslo, se opravičujem... Zamrznjena zelenjava? Ja drži, manjša izguba hranil je pri sodobnem zamrzovanju zelenjave, ki je opravljeno neposredno po obiranju. Tam okoli 5% hranil se izgubi na ta način. Torej je bolj primerna zamrznjena zelenjava. Ne bo šlo! Sedaj poleti ne bom jedel zamrznjenega paradižnika, pa zamrznjenih bučk, pa cvetače in brokolija. Naa, ne gre! Kljub vsemu imam rad tudi svež paradižnik, pa sveže kumarice, pa svežo kolerabico, da ne govorim o solati! In, če zamahnem z roko ter rečem »zelenjava v trgovini je slabe kakovosti, Bog – ve od kod je prišla, na trgu jo ne bom kupoval, saj so sami prekupčevalci« in potem zelenjave skorajda ne jem, je to lep, priročen izgovor! Nič drugega! Ja, najboljša zelenjava je dejansko iz domačega vrta, obrana in očiščena in na mizo postavljena! Ali od eko pridelovalcev zelenjave, ali od kmeta, ki ga lahko obiščemo in vemo kako prideluje zelenjavo,ni pa toliko slabša v trgovini, le da je sveža!To je bistveno! Ko pa pride zima, pa pride prav tudi zamrznjena zelenjava, ki je v zimskem času boljša kakor iz hidroponike.... čeprav je tudi takšna boljša kakor nobena! Pa smo tam! Marsikdo se o kakovosti zelenjava sprašuje samo zato, da ima priročen opravičilo,m ker ne ztaužije4 dovolj zelenjave! Srečno
Jože Lavrinec
Preberi še
Jože Lavrinec
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662