Vprašanje
Spoštovani,
Že dolgo - vsaj kakih deset let - me je mučila huda in stalna utrujenost. Stalno sem bil utrujen, najbolj pa se je to občutilo popoldne - po kosilu. Zvečer, ko je bil čas za spanje, sem spet oživel in zato težko zaspal. Seveda sem se zjutraj potem redno zbujal zelo utrujen in vedno podaljševal spanje. V službi sem opažal težave s koncentracijo, zelo težko sem se spravil h kakemu delu in ga poglobljeno opravljal. Že samo to mi je bil velik napor. Zelo pogosto sem doživljal t.i. možgansko meglo - občutek, da okolice sploh ne dojemam neposredno in jasno, temveč skozi neko motno steklo in le bledo. Pred nekaj leti sem svojega zdravnika vprašal, če je mogoče to stanje povezano z diabetesom. Naredil je jutranji test za sladkor, ki ni pokazal nič posebnega.
Mogoče je relevantno tudi to, da sem bil vedno zelo sladkosned in da sem jedel veliko polnovrednega (doma mletega in pečenega) kruha.
Pred enim letom in nekaj meseci pa sem po prebiranju neke knjige radikalno spremenil svojo prehrano. Za nekaj časa sem izločil vse OH. Učinek je bil odličen. Nič več možganske megle, nič utrujenosti, spalni cikel se močno izboljšal. Z 0% OH sem vztrajal skoraj tri mesece. Potem sem prešel na uživanje presne hrane. Po devetih mesecih na presni hrani ugotavljam, da je presna hrana zame veliko boljša kot prejšnja dieta. Spotoma je izginilo še nekaj težav, kot so npr. občasne težave s hemoroidi, srbečice, suha in nagubana koža, presušena usta... Vendar pa še vedno opažam, da počutje ni optimalno. Predvsem kadar jem preveč sladkega sadja (npr. banan, kakijev ali rozin ali pa že samo preveč jabolk), me to pelje v pomanjkanje življenjske moči, iniciative in v vse večjo željo po prenajedanju s predvsem sladko hrano. Vse bolj me vleče sladko - karkoli drugega pojem, nimam občutka, da sem sit, da sem se najedel. "Preveč sladkega sadja" lahko pomeni že en kaki ali tri jabolka ali eno banano. Ali ni to malo prevelika občutljivost na sladko hrano?
Je mogoče, da imam kakšne težave z inzulinom ali kaj podobnega? Kaj naj ukrepam?
Hvala za odgovor na (verjetno predolgo) vprašanje.
Odgovor
Lep pozdrav!
Opisujete težave, ki so se zmanjšale po spremembi hrane.
Vaše težave so lahko zaradi povišanega krvnega sladkorja, Temu v prid je podatek, da so se težave zmanjšale po spremembi hrane,po prehodu na manj "močno"" hrano, na hrano z manj ogljikovimi hidrati.
V začetku sladkorne bolezni je sladkor na tešče še normalen - če smo dovolj dolgo tešči. Takrat je povišan sladkor po jedi, kasneje naraste tudi na tešče. V obdobju večje fizične aktivnosti, ob bolj skromni hrani z malo sladkorja se lahko sladkor normalizira...
Priporočam vam kontrolo krvnega sladkorja. Če se boste odločili za kontrolo sladkorja na tešče zjutraj morate biti čez noč tešči,, hrana prejšnjega dne pa naj vsebuje veliko ogljikovih hidratpov oziroma sladkorja. Smiselna je tudi kontrola krvnega sladkorja uro in pol do dve uri po obroku...
Šele če bodo ti sladkorji povsem v redu bo potrebno razmišljati o drugih boleznih, drugih preiskavah...
Še naprej vam želim lep dan!
Preberi še
Prim. Jurij Šubic, dr. med.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV