Vizita.si
Vizita zdravniki

POPovi zdravniki

Kako naj izboljšam okus neslane hrane?

Jože Lavrinec
25. 02. 2010 10.25
0

Pozdravljeni; sem dializna bolnica, še čisto na začetku. Zanima me predvsem hrana, vem da je omejena sol, kali, voda. Vse to vem, zanima pa me kako si lahko dializno hrano pripravim, da bo bolj oku...

Vprašanje
Pozdravljeni; sem dializna bolnica, še čisto na začetku. Zanima me predvsem hrana, vem da je omejena sol, kali, voda. Vse to vem, zanima pa me kako si lahko dializno hrano pripravim, da bo bolj okusna, pa čeprav ni slana. KAtere začimbe lahko uporabim in koliko. Navajena sem že na neslano hrano, je ravmo tako okusba, vendar pa če skuham zelenjavo ( cvetačo) v veliko vode 2x ima okus po stiroporju, kako naj si jo pripravim, da bo okusna? Hvala za odgovor!
Odgovor
Spoštovani! Drži - prehrana ledvičnega bolnika, ki se zdravi s hemodializo je dokaj omejena v izbiri živil: omejiti moramo količino natrija (kuhinjske soli), količino zaužite tekočine, kalija, a tudi fosfatov. Pravite, da poznate, kaj smete jesti, verjetno poznate tudi primerne količine posameznih živil. In tako je: okus hrane, ki jo kuhamo v velikih količinah vode 8tako kot naj bi se kuhalo za dializne bolnike) in še neslano, je žalosten. Sem vam kar hvaležen za tole vaše vprašanje - tej temi bom namenil prostor v eni od prihodnjih številk revije Ledvica - verjamem, da jo prejemate tudi vi (če jo ne, poskrbite, povprašajte na dializnem oddelku ali pa poiščite predstavnika območnega društva ledvičnih bolnikov). Za boljši okus hrane, je potrebno poseči po različnih tehnikah. zelenjavo boste kuhala le krajši čas - čeprav jo kuhate v veliki količini vode, jo ne kuhajte predolgo! Tiste vrste zelenjave, ki že sama po sebi ne vsebuje veliko kalija, lahko tudi pražimo, dušimo ali soparimo! Seveda v tem primeru pomeni, da omejimo količino zelenjave na ca 6 ledvičnih izbir dnevno! Bolje se bo izogniti krompirju, ki je bogat vir kalija in ste potem lahko malce bolj sproščeni pri zelenjavi! Okus izboljšate tudi z začimbnimi zelišči. Že res, da zelišča vsebujejo ogromno kalija - če pogledamo podatke za 10 dag, bi se zgrozili - a tudi, če uporabimo veliko nekega začimbnega zelišča, to še vedno merimo v gramih. Iz peteršilja nihče ne dela "špinače, kajne!".Se pa boste izogibali sušenega paradižnika in paradižnikovega koncentrata! Meso boste pred peko "zdresirali" z obilico grobo strtih začimb. Tudi uporaba vina, bo izboljšala marsikak okus. Sledijo razne polivke, ki jih pripravljate sami doma - začimbni kis, začimbna olja, majonezne ali jogurtne polivke za zelenjavo, mogoče s drobno sesekljanim česnom, šalotko, čebulico pa še kakšnimi začimbami... Sezname začim in recepte za začimbne mešanice poiščite v knjižici "načrtovanje prehrane za ledvične bolnike", ki je dostopna tudi v elektronski varianti. Čim bolj omejujemo prehrano, toliko več je težav z okusi! A vseeno imate pravico uživati okusno hrano! In takšno je tudi mogoče pripraviti, le spretnosti in volje je potrebno! Srečno
Jože Lavrinec
Preberi še
Jože Lavrinec
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662