Vprašanje
Zaradi prekomerne teže sem bil primoran spremeniti način prehranjevanja, med drugim seveda tudi način priprave hrane. Glede slednjega pa me zanima, katera olja so najbolj zdrava kuhanje, pečenje ali cvrtje. Na spletu sem zasledil precej nasprotujočih si izjav. Kakšne vrednosti naj bi vsebovala olja, ki se uporabljajo za toplotno obdelavo? Trenutno uporabljam kokosovo olje, ki je namenjeno prav kuhi in pečenju in nima vonja po kokosu. Zanimajo pa me še ostale možnosti. Hvala za vaš odgovor il Lep pozdrav.
Odgovor
Ker cvrenje ni priporočljiv način priprave hrane, tudi ne boste potrebovali nobenega olja za cvrenje! To pravilo je malce težko razumeti, predvsem nekomu, ki je do sedaj zelo rad posegal po ocvrti hrani! Za ostale načine priprave hrane pa so primerna prav vsa olja, ki so na voljo v naših trgovinah.
Če boste poskušali shujšati, potem boste poskrbeli tako za kakovost uporabljenih olj, kakor za količino. Količina je relativno majhna, to verjetno veste. Kakovost - tukaj mislim na ustrezno sestavo maščobnih kislin s katero poskušamo podpreti organizem v preprečevanju srčno žilnih obolenj - naj bo v prid enkrat nenasičenim maščobnim kislinam - zato so primerna naslednja olja: olivno nerafinirano olje, repično olje, visoko oleinsko sončnično olje, sojino olje, kokosovo olje, pač odvisno kaj pripravljate. Iz tega sicer lahko poskušate narediti malo znanost, a se zato ne boste nič bolj zdravo prehranjevali. Tako preprosto je to!
Srečno
Preberi še
Jože Lavrinec
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV