Vprašanje
Zanima me katera živila mi vsebujejo veliko kalcija?
Odgovor
Veliko kalcija vsebujejo: mleko in mlečni izdelki (odlične so kombinacije s sadjem - C vitamin izboljšuje izkoristek kalcija), ribe(sardele, losos, tuna; občasno pride prav tudi konzerva sardin), stročnice (soja, fižol,leča), listnata zelenjava, oreščki (lešniki, mandlji) ter semena (sončnično seme, sezam).
Veliko kalcija vsebuje tudi čokolada - vendar nekateri avtorji zagovarjajo trditev, da je izkoristek kalcija iz čokolade nekoliko slabši.
Lep pozdrav
Vprašanje
Zanima me, če lahko z prehranov kateri je malo O.H. in veliko beljakovin vplivam na količino maščob v telesu? Kolikšen je normalen odstotek? Če imam velik odstotek ali to pomeni, da je večja možnost za razvoj ateroskleroze?
Odgovor
V okviru zdravega prehranjevanja naj bi maščoba pokrivala do 30% energije, okoli 55% energije naj bi pokrivali ogljikovi hidrati, preostanek naj bi bile beljakovine.
Če začnemo uživati hrano z malo OH, se to razmerje vsekakor spremeni. Z izbiranjem beljakovinskih živil poraste delež energije, ki izvira iz beljakovin. Običajno poraste tudi deleže energije, ki izvira iz maščobe. Zakaj? Preprosto; v naravi praktično ni »čistih« ogljikovih hidratov (sladkor je izdelek industrije), ravno tako ni »čistih« beljakovin, večina beljakovinskih živil živalskega izvora, vsebuje tudi maščobe. Povsem nemastno meso in mesni izdelki z zelo malo maščobe so prej redkost, kakor pravilo. To pa seveda pomeni, da prej ali slej, zaužijemo več energije iz maščob, kakor pa je dejansko potrebnih za ohranjanje zdravja - in tveganje za razvoj ateroskleroze naraste. Seveda pa se moramo zavedati, da v tem procesu igra svojo vlogo ne samo procent maščobe v prehrani, temveč tudi kakovost maščobnih kislin in seveda celotne prehrane.
In še nekaj - vedno se postavlja vprašanje: kaj je to prehrana z malo OH? Vsak si lahko predstavlja po svoje!
Preberi še
Jože Lavrinec
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV