Vizita.si
Vizita zdravniki

POPovi zdravniki

Kolitična dieta

Jože Lavrinec
13. 11. 2002 15.56
0

Spoštovani! Stara sem 23 let in že skoraj dve leti imam odkrito Crohnovo bolezen. Skoraj na vsakem zdravniškem izvidu spcialista internista mi priporočajo kolitično dieto, vendar problem se pojavi p...

Vprašanje
Spoštovani! Stara sem 23 let in že skoraj dve leti imam odkrito Crohnovo bolezen. Skoraj na vsakem zdravniškem izvidu spcialista internista mi priporočajo kolitično dieto, vendar problem se pojavi pri vprašanju kaj sploh to je kolitična dieta! Namreč ob vsakem takšnem vprašanju dobim odgovor, da pač naj sama poskušam ugotovit kaj lahko jem in kaj ne. Včasih mi to uspe, velikokrat se pa po zaužitem obroku pojavijo težave. Vem, da je moje počutje in zdravje odvisno prav od pravilno izbrane hrane, vendar včasih mi neka stvar dene dobro, drugič pa ne. Upam, da mi lahko svetujete oz. poveste kaj je to kolitična dieta in kaj sodi sem. Za odgovor se Vam v naprej najlepše zahvaljujem. Petra
Odgovor
Kolitična dieta je izraz, ki lahko pomeni vse ali nič. S tem izrazom označujemo skupek diet, ki so namenjene bolnikom z takšnim ali drugačnim vnetjem črevesa. Pri ulceroznem kolitisu ali Crohnovi bolezni je značilno, dase bolniki na praktično vsako hrano lahko odzovejo z večjo ali manjšo drisko. In tako se vam resnično lahko zgodi, da še tako skrbno izbrana hrana ne pomaga nič. V primerih poslabšanj, ko se prav nobena hrana ne obnese je veliko tveganje za nastanek podhranjenosti, zato takrat priporočamo uživanje posebnih pripravkov (Fresubin, Nutricomp, Ensure). To so farmacevtsko pripravljeni pripravki, ki dejansko vsebujejo prav vse hranilne snovi v takšni obliki, da ne dražijo prebavil in jih telo izredno lahko izkoristi. Če bi bila potreba bi z njimi lahko nadomestili celodnevno prehrano, drugače služijo za dopolnitev (=dohranjevanje). V ta namen lahko uporabljamo tudi MCT olja. Zelo enostavno je reči, da mora vaša prehrana vsebovati veliko beljakovin, veliko energije ter, da mora biti uravnotežena. To je še toliko težje, ker kar veliko bolnikov ugotovi, da ne prenaša mleka. Zelo pomembno je, da vsak bolnik za sebe ugotovi, katera živila mu povzročajo težave. To najlaže stori z zapisovanjem prehranskega dnevnika, kamor istočasno beleži tudi svoje počutje in odvajanje. Potem pa svoja opažanja lahko predebatira z nekom, ki mu poga sestaviti jedilnike. Tako, sedaj vidite, da od mene niste dobili praktično nič drugačnega odgovora, kakor od vašega zdravnika. Klub vsemu pa vam lahko navedem nekaj splošnih značilnosti primerne prehrane. Med poslabšanji velja, da uživanje mleka in večine mlečnih izdelkov odsvetujemo (veliko bolnikov jih ne prenaša), razen skute in sira, ki jih praviloma lahko zaužijejo. Izključimo sveže sadje in zelenjavo, dovoljeno je kuhano. Dejansko naj bo vsa hrana kuhana in z zelo malo maščob. Ob umiritvi procesa se prehrana nekoliko razširi, poskušamo z manjšimi količinami mleka, predvsem probiotičnih izdelkov, dodamo tudi kakšne banane in naribana jabolka. Meso naj bo dobro kuhano, ne mastno. . Na splošno ljudje s Mb. Crohn slabo prenašajo pikantne jedi, mastne jedistročnice, grobo surovo zelenjavo, večino svežega sadja. Še enkrat, napisano je samo približen okvir. Sestavljanje jedilnikov in kuhanje hrane je posebna umetnost, ki jo morajo bolniki obvladovati - saj vsak izlet v stran lahko izzove poslabšanje bolezni.
Vprašanje
Tudi sama boleham za Chronovo boleznijo, stara sem 37 let in sem bila pravkar odpuscena z bolnisnicnega zdravljenja. TUdi v bolnisnici sem dobivala kuliticno dieto, kjer je bil dan na dan na jedilniku pire krompir ali kuhan krompir v kosih, kuhano meso perutnine ali govedina in vse prelito z omako. Nobene solate, nobenega peciva. Tudi sama ne prenasam mleka in paradniznika kakor tudi ne morebiti ocvrtega krompirja. Tudi sama se obracam na vas po pomoc, kje zavraga dobiti jedilnik kuliticne diete in nacin prehrane. Sam namrec nisi kuhar in ti idej za omake zmanjka ze po enem tednu. Hvala za pomoč in Petra treba je zivet kar se da normalno zivljenje. Marjana
Odgovor
Mogoče vam bo v pomoč naslednji seznam. To je seznam živil, ki so neprimerna tudi v umirjeni fazi obolenja. Mogoče vam bo ta seznam olajšal pripravo vašega osebnega seznama. Vsaj tistega za kar se ve, da ni dobro, ne boste preizkušali. Torej s pomočjo tega seznama si pripravite lastni seznam, ki vam bo služil pri vsakodnevni pripravi jedi. Ob slehernem poslabšanju je potrebno dieto poostriti. V seznamu je najprej navedena skupina, nato pa živila, ki v omenjeni skupini niso primerna. Mleko in mlečni izdelki: sveže mleko ter mlečne jedi (mlečni riž, mlečni zdrob…), večje količine masla, smetane, vsi mastni in zreli siri: Jajca: trdo kuhano jajce, ocvrto jajce, jajčna majoneza, sladka jajčna krema, šodoji Meso: vse vrste mastnega in žilavega mesa, mastne ribe, gosi, race, ostala perutnina s kožo, mastni mesni izdelki, trajne salame, pečenice, krvavice, ocvrte mesne jedi, mesne konzerve, večja količina drobovine; Škrobnate jedi: svež kruh, grobozrnate vrste kruha, ocvrt krompir, v maščobi pečen krompir, krompirjevo testo, pražen krompir, močno zabeljene škrobnate jedi: Zelenjava: trde solate, zelje, regrat, sveže in kisle kumare, sveža in kisla paprika, surovo kislo zelje in repa, vse vrste gob, stročnice, čebula, česen… Sadje: hruške, slive, grozdje, večje količine katerega koli sadja, suho sadje, sadni sirupi, zelo sladke marmelade, večje količine sadnega soka, vloženo sadje; Sladke in maščobne jedi: vse vrste svežih sladic, torte, kremno pecivo, krofi, mastni zavitki, palačinke z orehi ali marmelado, večina potic / sladkor v večji količini, marmelada, med / večja količina maščob Začimbe: vse ostre in agresivne začimbe kot so poper, pekoča paprika, feferoni, zelo slana hrana Poleg tega bi bila koristna pozornost pri alkoholu, mastnih juhah ipd. Vem, da ni veliko napisanega , ampak za tokrat naj bo dovolj. Tisto, da je treba vztrajat, pa drži! Torej vztrajajte tudi vi. In še kaj napišite.
Vprašanje
Iskrena vam hvala za konkreten seznam jedi, ki so skodljiva. Seveda bi se krepko zlagala, da sem ga bila vesela. Nasprotno. Vec sem prebrala, bolj sem se sprasevala, ali sploh lahko se kaj jem, razen kuhane govedine in kuhane kuretine in kuhanega krompirja. :( Chrona so mi odkrili ze pred dvema letoma, a nisem jemala tega resno in sem normalno zivela naprej, vse do pred meseca, ko sem morala v bolnisnico. Definitivno ne prenasam mleka in ne paradniznika, ostalo hrano pa jem zmerno. Enostavno nimam casa pripravaljati dveh jedi in se res cudim ostalim gospodinjam, ki to zmorejo. Nisem najslabsa kuharica in ne najboljsa in vam povem, ko si navajen neke svoje kuhinje je hudic pripravljati neke nove jedi, za katere nimas pojma kako se pripravljajo. In se nekaj drzi ko pribito. Nikoli nisem bila nek velik jedec, a odkar bi se naj pri hrani le pazila, bi jedla kot volk. O veliki skledi dobre solate ze kar sanjam. Se enkrat vam iskrena hvala. Ce veste morda za kake dobre recepte omak ali cesa podobnega se vam iskreno priporočam. Marjana
Odgovor
Ob prebiranju vašega komentarja sem se od srca nasmejal. Toliko preproste resnice ste navedli v njem. Vas bom razočaral, če vam rečel, da z svojim "navdušenjem" za kuho, spadate v veliko povprečje. Dejansko je tako: le komu se ljubi stati za štedilnikom in preizkušati nove jedi! Draga Marjana, povsem vas razumem! Sedaj pa tisto, o čemer, me boste najprej nekam poslali: 1.)"Treba je živet" in 2.) ".treba je živet normalno naprej". Poznate te besede? Vem, jaz nimam vaših težav. In priznam, vesel sem tega! Vendar opazujem ljudi s katerimi sem povsem službeno - velika večina se jih nauči sčasoma živeti svojo bolezen! Uspešno! Če jih ne bi poznal, bi mislil, da so popolnoma zdravi. Seveda pa je treba spretnosti. Seznam je okvir. Ta okvir boste potrdila ali ovrgla sam. Ne pomeni, da kdaj pa kdaj, v majhnih količinah ne bi smela zaužiti tistega kar je tam z opozorilom. Le previdni boste ob tem. Redno boste jemali zdravila, ki ste jih verjetno dobili. Ta so zelo pomembna! Zavedati se morate, da vam prehrana izboljšanja ne bo prinesla (zato so zdravila), prehrana lahko samo poslbša stanje. Če bi nanjo pozabila, seveda. In potem so tu še vaša čustva, vaše psihično stanje. Pa (ne)kajenje! In zaupanje vase. Draga Marjana, žal, zdravje je v vaših rokah. In vapše življe je tudi. Boste suženj ali boste živeli svobodno! Kolikor sklepam iz vaših pisem, bo tisto zadnje! Recept - saj pravim, dabi se našlo. Le za konkretno kašno omako - zelenjavno , mesno ali kaj tretjega? S spoštovanjem
Vprašanje
Hvala se enkrat za vase besede. Saj pravim, da se tipljem v globoki temi glede prehrane. Kar naprej se mi pretaka po crevesju, tako da le s tezavo vem, katera hrana mi ustreza. Vesela bom vsakega recepta ali knjige, kjer bi nasla kaj za svojo prehrano. Kuharskih knjig je namrec na milijone in brez vednosti v kateri je kaj zame, nima smisla kupovati. Je pa ta Chron res ena velika zgaga, ceprav vem, da je se mnogo hujsega. Saj ne mislim obupat, niti slucajno. Le svojo psiho moram spravit tako dalec, da bom nehala mislit na hrano. :)) Sedaj me caka se 14 dni zdravilisca v Rogaski. Sicer pa je o vas dietetikih znano bolj malega, ceprav je jasno, da nekdo sestavlja jedilnike in skrbi za vse to. Zelo me veseli, da so vas povabili k sodelovanju in kolikor opazam, vam pisarije se dolgo ne bo zmanjkalo. Lep dan in se enkrat hvala za vas trud.
Odgovor
Spoštovani Knjig, v katerih bi obravnavali ravno vaše težave, je dejansko malo. Na tržišču boste po vsej verjetnosti še našla knjigo Lainščak/Šeruga: Prehrana pri boleznih prebavil, založbe Domus. Knjiga sicer obravnava kar precej široko paleto obolenj prebavnega trakta, vendar bo nekaj tudi za vas. Tudi manjša., a uporabna zbirka receptov je v njej. Za začetno delo , nekaj bo. In še ena sugestija: bi mogoče poskusili z dobro domačo obaro? Seveda nekoliko bolj dietno! Potrebujete: malo piščančjega mesa brez kože in kosti (ali pa teletine, če bi rajši); 1 korenček, rezino zelene, malo peteršilja, rezino podzemne kolerabice, 1 krompir, čajno žličko olja, sol, mogoče nekoliko majarona. Meso in zelenjavo narežite na majhne koščke, dušite do mehkega, nežno solite in zalijte z vodo (ali kostno juho, da bo krepkejše). Dodajte še majaron in na koncu malo sesekljanega peteršilja. Dobra in krepka obara! Želim vam, da bi v Rogaški preživeli kar se da lepe dneve, ter, da bi se vam zdravje vsaj malo uredilo.
Vprašanje
Jože Lavrinec
Preberi še
Jože Lavrinec
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650