Vprašanje
Oče ima diagnozo kronična slinovka, star je 68 let, pravijo, da je neozdravljivo in se mora držati diete. Vendar te diete ni dobil. kaj lahko je oz. ali naj gre še k specialisu na pregled
Odgovor
Tukaj imate nekoliko bolj obširen seznam. Upam, da vam bo v pomoč in napotek za lažje sestavljanje njegovih jedilnikov. Če je ostalo še kaj nejasnega, lahko še povprašate.
V glavnem se pri sestavljanju jedilnikov in pripravi hrane za vašega očeta držite sledečih napotkov:
ŽIVILA, KI ŠKODIJO (zato jih ne uživajte):
Alkohol, vse jedi z veliko maščob (tudi jajčni rumenjak), vse mrzle in vroče jedi, sveže pečen kruh in pecivo, konzerve, živila z veliko celuloze (groba zelenjava in sadje).
IZJEMOMA PRIMERNA ŽIVILA ( uživajte jih zmerno, v manjših količinah):
Zelo mlada surova zelenjava in redko sadje (banane, če jih bolnik prenaša).
DOVOLJENA ŽIVILA:
MLEKO: posneto (z 1,6 % maščobe), jogurt, kefir, posneto mleko v prahu, pusta skuta z 10 %
maščob, pusti siri.
MESO: pusta teletina, pusta mlada govedina, belo puranovo meso (brez kože), piščanec (brez
kože), kunec, bela riba (zobatec, ugor, oslič, postrvi).
Meso v začetku pripravljamo mleto, v obliki hašejev, z dušenjem in kuhanjem.
Pri pripravi ne uporabljamo razbeljene maščobe.
SADJE: sveže banane ( če ji bolnik prenaša), svež in precejen sadni sok mandarine,
pomaranče, grenivke, limone, kompoti iz rabarbare, borovnic, olupljenih jabolk,
marelic, hrušk in breskev. Dovoljena marmelada brez konzervansov in sadni želeji.
ZELENJAVA: špinača, bučke, cvet cvetače, beluši, dušen in precejen paradižnik, rumena koleraba,
sladka in kisla repa, korenje, rdeča pesa in blitva.
ŠKROBNE JEDI:prepečenec, en dan star bel kruh, nemastni keksi (petit beure), vlečeno kuhano testo,
dietni (beljakov) biskvit, nemastno pecivo (vse staro vsaj en dan), pšenični zdrob,
ovseni kosmiči, pšenična in koruzna moka (vendar ne v obliki žgancev, ker je moka
premalo kuhana), koruzni kosmiči, testenine, riž, krompir, dietni podmet, bešamel,
puding, krompirjeva moka, kuhano krompirjevo testo.
MAŠČOBE: izbiramo pusta živila, za pripravo hrane dovolimo 3 čajne žličke olivnega, koruznega
ali sončničnega olja ( 15 g olja = 3 čajne žličke) ali 75 g smetane.
Uporaba drugih vrst maščob pri kuhanju ni dovoljena. Priporočamo dodajanje
predpisane količine maščob na koncu toplotnega procesa (kuhanja, dušenja).
PIJAČE: dovoljena naravna limonada, žitna kava, šipkov, kamilični, ruski, metin, lipov in
planinski čaj, vsi kompoti. Pijače so lahko sladkane z glukozo, fruktozo ali kuhinjskim
sladkorjem.
Za žejo si lahko bolnik pripravi sveže zelenjavne sokove iz dovoljenih vrst zelenjave.
OMAKE: bešamelna, drobnjakova, peteršiljeva, limonina.
JUHE: sluzaste, posnete mesne ali kostne juhe, čiste zelenjavne in kremne juhe, kremne
juhe (piščančja juha).
ZAČIMBE: sol, sadni ali vinski kis, limonin sok, peteršilj, drobnjak, list zelene, lovorov list,
rožmarin. V glavnem vse dišave, ki uspevajo na domačem vrtu. Od tujih dišav pa:
cimet, vanilija, muškatni orešček, nageljnove žbice.
DOVOLJENI NAČIN PRIPRAVE:
Kuhanje, dušenje v lastnem soku, dušenje v aluminijasti foliji, pečenje s suho vročino
(biskvit, narastki, kruh).
ŠTEVILO OBROKOV:
Bolnik naj redno uživa sveže pripravljeno hrano v 4 do 6 obrokih na dan. Pogrevanje postanih jedi ni dovoljeno. Ko se bolezen umiri, lahko bolnik pod zdravnikovim nadzorom preide na manj strogo žolčno dieto. Ker do tedaj uživa samo kuhano zelenjavo in sadje, je priporočljivo, da zdravnik po presoji, bolniku predpiše ustrezen vitaminski preparat.
Napotki za bolj zmerno prehrano (tako imenovano žolčno varovalno dieto) so tudi dosegljivi na tem forumu.
Preberi še
Jože Lavrinec
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV