Vizita.si
Vizita zdravniki

POPovi zdravniki

Kronični pankreatitis in prehrana

Jože Lavrinec
19. 07. 2004 12.31
0

Pozdravljeni, Pišem Vam v imenu znanke. Njen oče je pred kratkim prebolel hudo vnetje trebušne slinavke. Zdravniki so mu svetovali strogo dieto s čim manj jajc in maščobe, naju pa kljub vsemu zanim...

Vprašanje
Pozdravljeni, Pišem Vam v imenu znanke. Njen oče je pred kratkim prebolel hudo vnetje trebušne slinavke. Zdravniki so mu svetovali strogo dieto s čim manj jajc in maščobe, naju pa kljub vsemu zanima, kaj njen oče lahko sploh je. Ali obstaja kakšna predpisna dieta oziroma kakšni recepti za kuhanje takšnemu bolniku? Za vsako informacijo, se Vam že v naprej lepo zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam, Maja
Odgovor
Vnetje trbušne slinavke ni ne nedolžno, ne prijetno. Prehrana ima pomembno vlogo pri preprečevanju ponovitve tega hudega obolenja. Pripravil sem vam kolikor toliko obširne napotke Upam, da vam bodo v pomoč in napotek za lažje sestavljanje njegovih jedilnikov. Če je ostalo še kaj nejasnega, lahko še povprašate. V glavnem se pri sestavljanju jedilnikov in pripravi hrane za vašega očeta držite sledečih napotkov: ŽIVILA, KI ŠKODIJO (zato naj jih ne uživae): Alkohol, vse jedi z veliko maščob (tudi jajčni rumenjak), vse mrzle in vroče jedi, sveže pečen kruh in pecivo, konzerve, živila z veliko celuloze (groba zelenjava in sadje). IZJEMOMA PRIMERNA ŽIVILA ( uživa naj jih zmerno, v manjših količinah): Zelo mlada surova zelenjava in surove banane, če jih bolnik prenaša). DOVOLJENA ŽIVILA: MLEKO: posneto (z 1,6 % maščobe), jogurt, kefir, posneto mleko v prahu, pusta skuta z 10 % maščob, pusti siri. MESO: pusta teletina, pusta mlada govedina, belo puranovo meso (brez kože), piščanec (brez kože), kunec, bela riba (zobatec, ugor, oslič, postrvi). Meso v začetku pripravljamo mleto, v obliki hašejev, z dušenjem in kuhanjem. Pri pripravi ne uporabljamo razbeljene maščobe. SADJE: sveže banane ( če ji bolnik prenaša), svež in precejen sadni sok mandarine, pomaranče, grenivke, limone, kompoti iz rabarbare, borovnic, olupljenih jabolk, marelic, hrušk in breskev. Dovoljena marmelada brez konzervansov in sadni želeji. ZELENJAVA: špinača, bučke, cvet cvetače, brokoli, beluši, dušen in precejen paradižnik, rumena koleraba, sladka in kisla repa, korenje, rdeča pesa in blitva. ŠKROBNE JEDI:prepečenec, en dan star bel kruh, manj mastni keksi (petit beure), vlečeno kuhano testo, dietni (beljakov) biskvit, nemastno pecivo (vse staro vsaj en dan), pšenični zdrob, ovseni kosmiči, pšenična in koruzna moka (vendar ne v obliki žgancev, ker je moka premalo kuhana), koruzni kosmiči, testenine, riž, krompir, dietni podmet, bešamel, puding, krompirjeva moka, kuhano krompirjevo testo. MAŠČOBE: izbiramo pusta živila, za pripravo hrane dovolimo 3 čajne žličke olivnega, koruznega ali sončničnega olja ( 15 g olja = 3 čajne žličke) ali malo smetane. Uporaba drugih vrst maščob pri kuhanju ni dovoljena. Priporočamo dodajanje predpisane količine maščob na koncu toplotnega procesa (kuhanja, dušenja). PIJAČE: dovoljena naravna limonada, žitna kava, šipkov, kamilični, ruski, metin, lipov in planinski čaj, vsi kompoti. Pijače so lahko sladkane z glukozo, fruktozo ali kuhinjskim sladkorjem. Za žejo mu lahko pripravite sveže zelenjavne sokove iz dovoljenih vrst zelenjave. OMAKE: bešamelna, drobnjakova, peteršiljeva, limonina. JUHE: sluzaste, posnete mesne ali kostne juhe, čiste zelenjavne in kremne juhe, kremne juhe (piščančja juha). ZAČIMBE: sol, sadni ali vinski kis, limonin sok, peteršilj, drobnjak, list zelene, lovorov list, rožmarin. V glavnem vse dišave, ki uspevajo na domačem vrtu. Od tujih dišav pa: cimet, vanilija, muškatni orešček, nageljnove žbice. PRIMERNi NAČIN PRIPRAVE: Kuhanje, dušenje v lastnem soku, dušenje v aluminijasti foliji, pečenje s suho vročino (biskvit, narastki, kruh). ŠTEVILO OBROKOV: Oče naj redno uživa sveže pripravljeno hrano v 4 do 6 obrokih na dan. Pogrevanje postanih jedi ni primerno! Ko se bo bolezen umirila, lahko preidete na manj strogo žolčno dieto. (Čas bo določil zdravnik!). Ker bo do tedaj užival samo kuhano zelenjavo in sadje, je priporočljivo, da mu zdravnik po presoji, predpiše ustrezen vitaminski preparat. Napotki za bolj zmerno prehrano (tako imenovano žolčno varovalno dieto) so tudi dosegljivi na tem forumu. Obstoja tudi knjiga z napotki, ki niso bistveno drugačni in z nekaj osnovnimi recepti. Ker je izšla že leta 1998 jo boste verjetno našli le še v knjižnicah. To je knjiga: DIETA pri boleznih jeter, žolča in vnetju trebušne slinavke, založbe DOMUS. Srečno
Jože Lavrinec
Preberi še
Jože Lavrinec

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587