Vprašanje
Spoštovani gospod Lavrinec! Moj sin (10 let) ima kron. ledv. bol.od 3-4. st. ,260 kreatinin. Problem so povečani fosfati (1.88) in pov. sečnina (16). Tabela iz KC ne vseb.vrednosti za kozje meso, kuskus, mascarpone sir,smoki, bomfri, gobova juha (gobe poberem ven), cvetlični med, katera čokl. ima najmanj fost. (da poje vsaj en košček..) Hvala za odgovor.
Odgovor
Spoštovani
Nekaj težav imam pri odločitvi kaj naj bi vam napisal! Ne vem namreč kakšne kriterije so vzeli za določitev dovoljenega vnosa fosfatov? So vam povedali koliko mg fosfatov sme vaš sin zaužiti preko dneva? Če so izbrali to opcijo, potem jih kar mirno poterjajte za kakovostne prehranske preglednice! Takšne, ki bodo vsebovale podatke o vseh ključnih živilih.
Če pa velja splošno priporočilo naj uživa čim manj fosfatov s svojo prehrano, potem pa potrebujete dober pogovor o tem kje se fosfati običajno nahajajo. Ker tu nečesa absolutnega ni!
Fosfor 8fosfati kot soli) so v vseh beljakovinskih živilih. Ker je verjetno količina beljakovin v prehrani že nekoliko omejena, je potrebno, da posegate po čim bolj biološko kakovostni beljakovini. To je praviloma beljakovina živalskega porekla - meso, jajca, , mleko in izdelki. Tukaj pa je že problem - mlečni izdelki istočasno celo vsebujejo več fosfatov, kakor meso in so zato manj zaželeni. Le smetana in maslo vsebujeta manj fosfatov (in seveda tudi neprimerno manj beljakovin). Torej mascarpone odpade! Načeloma vsi sirni namazi in topljeni sirivsebujejo dodane soli za topljenje, ki so pogosto iz skupine fosfatov! Zatorej so to živila, katerih se je bolje izogibati.
Meso - ni nekih bistvenih razlik med vsebnostjo fosfatov v govedini, svinjini, perutnini, kozličevini. Torej jo tisto malo lahko uvrstite na sinov jedilnik.
Cvetličnio med - živilo, ki vsebuje pretežno ogljikove hidrate. Vsebnost fosfatov je zanemarljiva, zato je celo zaželeno živilo! Kuskus je v bistvu pšenični drobljenec, zanj veljajo enaki podatki kakor za pšenični drobljenec ali zdrob. Torej je povsem primeren!
Smokiji pa so že vprašljivi. So slani, vsebujejo razne dodatke, ki vsebujejo fosfate in so zato povsem neprimerni! Ja, sin bi si verjetno želel uživati smokije. Namesto njih mu raje ponudite doma pripravljeno pokovko brez soli!
Pommes frites - tu je večji problem s kalijem. S tem pa se, na srečo, vsaj mislim, še nista srečala. Torej bo za enkrat v redu. Se pa lahko spremeni tudi to pravilo, Velja, da se moramo pri ledvični odpovedi neprestano prilagajati trenutnemu zdravstvenemu stanju - zato se lahko vsak bolnik na svojem popotovanju skozi obolenje srečaz številnimi različicami ledvične diete.
Dokler gobovo juho kuhate sami, bi mogoče še šlo s takšno pripravo. Instant gobove juhe pa niso primerne.
sedaj pa čokolada. Kakakv in seveda tudi čokolada vsebuje veliko fosfatov. Odločitev katera bi bila najbolj primerna, je vprašanje posebne vrste. Nobena, v bistvu! čeprav bo še najmanj vprašljiva čokolada z rižem - kjer riž krepko razredči čokoladno maso. Toda tu samo košček in to ne rogelj ampak majhen košček. Je le sin star 10 let in ima verjetno starosti primerno težo. Zato kaj hitro sleherni mg fosfata hitro vpliva.
Še nekaj je: salame in hrenovke . zanje sicer ne sprašujete. Vendar pogovsto vsebujejo veliko fosfatov in so zato neprimerne.
Pa zadnje vprašanje: kaj pa fosfatni vezalci? Prehransko uravnavanje fosfatov je namreč pomembno, vendar le drugotnega pomena.
Srečno
Preberi še
Jože Lavrinec
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV