Vizita.si
Vizita zdravniki

POPovi zdravniki

Ločevalna dieta

Jože Lavrinec
02. 06. 2005 17.19
0

Pozdravljeni! sama trenutno živim po načelu ločevalne diete (19 let,165cm,62kg,15 cm),rada bi se pripravila na poletje:)koncept ločevanja razumem,vendar ne do te mere, da bi vedela,kdaj navsezadnje p...

Vprašanje
Pozdravljeni! sama trenutno živim po načelu ločevalne diete (19 let,165cm,62kg,15 cm),rada bi se pripravila na poletje:)koncept ločevanja razumem,vendar ne do te mere, da bi vedela,kdaj navsezadnje pa lahko uživam mlečne izdelke,če jih ne smem mešati z ostalimi beljakovinami,za zajtrk je sadje,meso pa je obrok kosila in večerje(seveda s solato)?problem ni zdržati brez,ampak,pomanjkanje kalcija se kaže že na nohtih, in vprašanje,kje še "notri". hvala in pohvale vaši rubriki larisa
Odgovor
Najprej nekaj izračunov: idealna teža znaša 55,5 kg, normalna teža pa je v razponu med 50 in 61 kg. To pomeni, da je odločitev za hujšanje utemeljena! In resnično se je bolje potruditi sedaj, ko razlika še ni velika. Ločevalna dieta ima svoje prednosti in tudi pasti! Uradna dietetika jo sicer tolerira, ker je z njeno pomočjo dejansko mogoče zmanjšati telesno težo. Seveda le v primerih, ko so potrebne le manjše korekcije. Mleko in mlečni izdelki spadajo v skupino izredno zanimivih živil okoli katerih se neprestano krešejo različna mnenja! nekateri bi radi ta živila spravili na zatožno klop. Neupravičeno! Čeprav so neupravičene tudi številne reklamne poteze marsikaterega proizvajalca mlečnih izdelkov. Potrebna je zmernost in trezno razmišljanje. Mleko in mlečni izdelki so še vedno odličen in okusen vir kvalitetnih beljakovin in kalcija. Sedaj pa k vprašanju kako zagotoviti dovolj kalcija! Ločevanje živil DA, a ne za vsako ceno! Poglejmo kaj se da napraviti! En obrok je sestavljen iz mesa in zelenjave. Če namesto mesa pri obroku zaužijete skuto ali sir ( oboje manj mastne vrste), potem ste že na pravi poti. Tudi skuta in sir sta beljakovinski živili, tako kot meso! Včasih pa zaužijte namesto mlečnih izdelkov zaužijte rdrobne ribe kot so sardele (ali sardine). Drugi obrok je škrobnat z zelenjavo! Namesto običajnih škrobnatih izdelkov ( kot so kruh, krompir, testenine, riž...) izberite stročnice: fižol, leča, soja. Ter seveda poskrbite, da boste poleg zaužili dovolj C vitamina. Tako se bo kalcij iz stročnic lažje izkoristil v vašem telesu. V glavnem poskrbite, da boste vsak dan zaužili ali obrok z mlečnimi izdelki, ali obrok z sardelami ali obrok z stročnicami. Potrebe organizma po kalciju boste nekoliko dopolnili tudi s pitjem Donata. Ta mineralna voda ni samo odličen vir magnezija, temveč vsebuje tudi veliko kalcija. Če to ne bo pomagalo, pa boste morali poseči po primernih preparatih. Srečno
Jože Lavrinec
Preberi še
Jože Lavrinec
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650