Vprašanje
Pozdravljeni. Zanima me, ali je dieta s kombiniranjem hrane zares utemeljena. Ne zdi se mi logicno, da bi locevali npr. ogljikove hidrate od beljakovin, ker je to pri nekateri hrani prakticno nemogoce. Primer: mlecni izdelki spadajo pod kategorijo beljakovin, ampak na vsakem jogurtu je navedena kolicina oglj. hidratov, mascob in beljakovin. In zakaj bi to locevanje naj pripomoglo k boljsi prebavi? Ali je ucinkovita t.i. inzulinska dieta, pri kateri pazimo, da ne vzpodbujamo izlocanja inzulina? Zanima ma tudi, iz katere hrane, razen rib in olivnega olja, je mogoce dobiti omega3 mascobne kisline. Hvala!
Odgovor
Veliko vprašanj ste postavili.
Dieta z ločevanjem je, kar se tiče stroke, čisti nesmisel. Ste kar prav ugotovili. V tej dieti kar mrgoli trditev, ki spodbijajo ena drugo. Poleg tega pa ločevanje živil prav nič ne pripomore k boljši prebavi. O tem, človek ne potrebuje nekega posebnega znanja - dovolj je povsem gimnazijsko znanje o človeku. In že lahko ocenimo celotno vrednost te diete. Edina njena korist je, da vas krepko zaposli.
Insulinske diete ne poznam- razen, če mislite na Hellerjevo dieto (avtorja knjige »Tudi z ogljikovimi hidrati ste lahko zasvojeni« pa je stvar veliko bolj diskutabilna. No tudi učinkov te diete ne poznam - pri nas je znana veliko premalo časa za kaj takega - njena teorija pa je zanimiva in bi lahko bila uporabna. Žal pa tudi v tej knjigi razen odlične osnovne ideje, kar mrgoli (mislim, da) prevajalskih nesmislov, ki samo vrednost knjige krepko manjšajo.
Omega 3 maščobne kisline se nahajajo tudi v oreških in semenih. Zato ima smisel, da z njimi občasno obogatimo naše jedi.
Preberi še
Jože Lavrinec
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV