Vprašanje
Spoštovani! Seveda, si vsaka želi hujšanja, lepe postave bla bla bla..v mojem primeru je to spontano, tega ne počnem namerno (vsaj zdaj ne več), sem pa seveda srečna ko je na tehtnici po treh tednih kakšen kilogram ali dva manj. kakorkoli, trudim se jesti zajtrk, vsaj kakšen probiotični jogurt, kosmiči, suho sadje, oreščki..kadar se mudi žal kaj spodobnega mi ne uspe. Zelo popularna so jajca za zajtrk. Ali so "okej"? Naslednje kar me zanima je pa sledeče..nekako podzavestno se že dlje časa izogibam jedem ki imajo od vsega najvišjo vsebnost ogljikovih hidratov. pravijo, da naj uživamo "dobre OH" in ne tistih "slabih". Kaj bi opredelili pod "dobre ogljikove hidrate"-katera hrana jih vsebuje? in brala sem da ste svetovali manjše količine mesa. ali sem spadajo tudi ribe? torej vemo vsi da so ribe zdrave ampak torej tudi "omejena količina"?
v bistvu imam veliko vprašanj, ampak nebi rada preveč zavlekla, pa kdaj drugič.
lp
Odgovor
Zajtrk je vedno pomemben del zdrave prehrane. Brez njega zdrave prehrane enostavno ni! Možnosti, kaj bomo jedli za zajtrk je dejansko ogromno. Tudi jajca (pečena, trdo kuhana, v mehko kuhana, poširana, v obliki omlete...) so dobrodošla. Z njimi ni nič narobe - čeprav so bila še ne tako davno nazaj skorajda na črni listi (no, nekateri jih še vedno tlačijo tja). Le pretiravati ne smemo z njimi - če pojemo jajce, potem bomo v tem dnevu pojedli npr manj mesa. In vsekakor so daleč bolj primerna in zdrava kakor razne "posebne" salame, ali hrenovke...
Je pa zdrava prehrana veliko več, kakor samo reden zajtrk in izogibanje živilom z "najvišjo vsebnostjo OH". Hja, katera pa so ta živila? Brez zamere, ampak tole mi diši še na eno floskulo sodobnih in predvsem samooklicanih "gurujev" prehranjevanja. Bolj prav bi bilo namreč, da bi se izogibali enostavnim ali koncentriranim OH, kamor spada sladkor (tudi sadni! pa med, pa razni sirupi in seveda za nekatere tako zdrav rjavi sladkor). Poglejte- jeste suho sadje, jeste kosmiče - to pa so živila, z zelo visoko vsebnostjo OH. Torej pustite takšno terminologijo pri miru, ker ne pove nič. Pa ločevanje OH na dobre in slabe! še ena cvetka sodobnih a žal povsem nevednih logov, ki včasih prileti tudi iz ust kakšnega na videz izobraženega... Saj je ločevanje na dobre in slabe luštkano, ampak vse premalo primerno. Dajmo to raje poimenovati bolj enostavno in bolj transparentno! Na prečiščena (rafinirana) ogljikovo hidratna živila in tista z veliko prehranskih vlaknin. Pa bomo bolj po redko posegali po prečiščenih ogljikovo hidratnih živilih, ker razen OH-jev ne vsebujejo kaj dosti drugega in bolj pogosto posegali po živilih z veliko prehranskih vlaknin. Pa boste na koncu ugotovili, da je potem prehrana bolj pestra, bolj okusna, pa manj stresna...
Porcije mesa so v sodobnem času velika dilema. veliko diet namreč predpisuje kar velike porcije tega živila. Enostavno, za večino okusno - a v hlastanju po super postavci malokdo pomisli, da je takšno prehranjevanje žal povezano z veliko večjim tveganjem nastanka raka. No ja - ne danes, pa jutri tudi ne - čez nekaj let nas pa verjetno tako ne briga,ups.
No porcije mesa ali rib naj bodo v glavnem majhne - saj ne bo nič narobe, če bi si danes npr privoščila ribo, težko svojih 300 dag, čeprav je dejansko potrebno le 10 - 15 dag za cel dan. Ampak naj bo potem naslednji dalj malo bolj postno... In pri ribah je žal tako - kakor jih ni težko pojesti malo večje porcije, tako vsebujejo kar nekaj polutantov - težkih kovin - in zaradi tega jih omejimo na 2 x tedensko po manjša porcija...
Srečno
Preberi še
Jože Lavrinec
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV