Vprašanje
Pozdravljeni, zadnjič sem na vizita. si prebrala odličen članek o mleku, kjer je poleg Vas spregovorila tudi prof. dr. Irena Rogelj s katedre za mlekarstvo na Biotehniški fakulteti, ki pravi, da je za mleko v redu, če je pasterizirano, homogenizirano, ne sme pa biti sterilizirano, da ohrani čimveč hranljivih snovi, vitaminov in mineralov. Sedaj pa me zanima katero mleko pri nas je tako? So to recimo sveže pasterizirano mleko od znamke Mu? In če obstaja pasterizirano mleko z 0,5 mlečne maščobe na našem tržišču? Res me zanima, saj popijem precej mleka, zaradi oslabljenega imunskega sistema pa mleka iz mlekomata ni dobro piti in tudi mi ne paše, rada pa bi mleko, ki bi ohranilo čimveč hranljivih snovi, kalcija int. Že vnaprej hvala za odgovor.
Odgovor
Spoštovani
Če kar tako poslušamo razne debate, potem so dileme o mleku so besedno predimenzionirane. Še posebej v zadnjem času, ko se razvnemajo strasti okoli prodaje mleka na mlekomatih. Tukaj so, popestrijo mlečno ponudbo, sami pa se odločamo ali mleko kupujemo na mlekomatu, ali obiščemo bližnjega kmeta in mleko kupimo neposredno pri njem ali mleko kupimo v trgovini. Ob tem pa nam že zdrava pamet da vedeti, da moramo mleko, ki ga kupimo na mlekomatu ali neposredno pri kmetu, pred pitjem prekuhati! Sedaj pa o kakovosti mleka. Že res, da je surovo mleko hranilno bogato, a kaj, ko je pitje tvegano! Če ne ravno za vse po vrsti, tvegano je vsekakor za imunsko oslabljene, za otroke, za nosečnice in doječe matere ter starejše osebe. Torej surovega mleka ne bomo pili, vedno ga bomo predhodno termično obdelali. To storimo sami ali to stori namesto nas mlekarna, je stvar naše odločitve - temu primerno mleko kupi9mo. Je pa res, čim dlje in s čim višjo temperaturo mleko "obdelujemo", toliko več hranil bo mleko izgubilo. Sodobne tehnologije pasterizacije in ultrafiltracije omogočajo uničenje oz odstranitev škodljivih bakterij, ki se morebiti nahajajo v mleku , istočasno pa čim manjšo izgubo hranil. celo manjšo, kakor, če bi mleko prekuhavali doma. Zato se nam ni potrebno bati običajnega pasteriziranega mleka in celo mleka s podaljšano svežino, kakor trgovci poimenujejo mleko, ki je obdelano z ultra filtracijo. Ja, v tej skupini je seveda tudi sveže pasterizirano mleko Mu... Po drugi strani pa pasteriziranega mleka z 0,5% mlečne maščobe pri nas še nisem zasledil, je samo sterilizirano...za katerega smo rekli, da je malenkost slabše...
V vašem primeru, ko pijete mleko tudi za dvig imunske odpornosti, bi vam svetoval, da posežete po pasterizirani variant z 1,1 do 1,6% mlečne maščobe. Takšno mleko je nekoliko bolj polnega okusa, tista malenkost maščobe pa ni problematična, razen, če redno dnevno ne popijete več kakor 1,5 l mleka.
Preberi še
Jože Lavrinec
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV