Vizita.si
Vizita zdravniki

POPovi zdravniki

Mučen občutek napihnjenosti

Jože Lavrinec
06. 01. 2010 10.59
0

Spoštovani! Že nekaj časa (lahko rečem nekaj let), me muči občutek napihnjenosti. Ko kaj pojem me tišči v želocu, na blato grem vsak drugi dan, razen med menstruacijo, ko se mi prebava odlično uredi,...

Vprašanje
Spoštovani! Že nekaj časa (lahko rečem nekaj let), me muči občutek napihnjenosti. Ko kaj pojem me tišči v želocu, na blato grem vsak drugi dan, razen med menstruacijo, ko se mi prebava odlično uredi, a je to le tiste tri do štiri dni. Rada bi si uredila prebavo a brez nepotrebnih vnosov kemikalij v telo. Prosim, če mi lahko svetujete, kako naj rešim to zadevo, ki zame predstavlja problem. Na vsake toliko me zaradi prenapihnjenosti začnejo mučiti tudi vetrovi, kar ni prijetno, sploh, če delaš konstantno z ljudmi. Resnično prosim za pomoč! Hvala!
Odgovor
Spoštovani napihnjenost je dejansko velik problem pretežno kulturne narave, čeprav tudi sam občutek napetosi ni ravno prijeten. Kar se tiče prebave same - kakor jo opisujete je le-ta urejena. Malokdo se lahko pohvali, da gre na blato vsak drugi dan. Čeprav je res, da mora biti odvajanje mehko, brez občutkov napenjanja... Če to ni tako, potem je na prehranskem področju nekaj možnosti. Vprašati bi se bilo potrebno ali popijete zadosti tekočine? Številni ljudje sicer poskrbijo za zadosten prehranski vnos prehranskih vlaknin, a na tekočino pozabijo. Pa je potem učinek, kakršen je! Dnevno potrebujete 2 - 2,5 litra tekočine v obliki vode, mineralne vode, nesladkanih čajev ali žitne kave. (V to skupino bi šli tudi sadni sokovi in ostali osvežilni napitki, a so praviloma vir nepotrebnih sladkorjev in s tem energije). Drugo! Brusnice (sok, marmelada, suhe in sveže brusnice...) vsebujejo snovi, ki napihnjenosti sicer ne odpravljajo, vetrovi žal ostajajo. Toda "razbarvajo" njihov vonj. Mogoče bi tudi to prišlo prav.Podoben iučinek (sicer nekoliko manjši) opazimo tudi po naslednjih živilih: paradižnikov in pomarančni sok, peteršilj ter fermentirani mlečni izdelki. še posebej so učinkoviti VSI probiotični jogurti. 3. nastajanje plinov je nekaj kar lahko po svoje pripišemo prav vsem živilom, pod določenimi pogoji seveda. Pa vendar najpšogosteje nastajajo po cvetači, čebuli, fižolu, kumaricah, soji, zelju in ohrovtu, mleku in sirih, po pitju alkoholnih napitkov ter, POZOR, žvečenju žvečilnega gumija. To sicer ne pomeni, da boste omenjena živila črtala s svojega jedilnika (bi ne bilo zdravo), temveč, da poskušate ugotoviti katero od omenjenih živil najlaže izločite oz. ga premestite na dni, ko vas napenjanje ne moti toliko. Srečno
Jože Lavrinec
Preberi še
Jože Lavrinec
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662