Vizita.si
Vizita zdravniki

POPovi zdravniki

Napenjanje prebavne težave

Tatjana Puc Kous dr. med.
11. 11. 2009 10.09
0

Spoštovani, pred časom sem naredila vodikov test za intoleranco na laktozo, ki je bil pozitiven. Ukinila sem vse izdelke, ki vsebujejo laktozo in mlečne beljakovine. Težave (napenjanje, vetrovi), ...

Vprašanje
Spoštovani, pred časom sem naredila vodikov test za intoleranco na laktozo, ki je bil pozitiven. Ukinila sem vse izdelke, ki vsebujejo laktozo in mlečne beljakovine. Težave (napenjanje, vetrovi), pa se še kar niso umirili. Skoraj vse kar zaužijem, mi povzroča napenjanje, vetrove, boleče črevesje. Zanima me le, kakšne teste bi morala še opraviti. Ali gre mogoče za kakšno okužbo s črevesnimi bakterijami ali ... Hvala lepa.
Odgovor
Klicala me je novinarka s pop tV da dela prispevek o napenjanju upam da so ga pripravili. Prilagam kopijo !! Če ste pred meno je napihnjenost posledica hormonskih sprememb predvsem drugo polovico po ovulaciji, pa lahko dela vsem ženskam napenjanje težave. Če je prisotna že laktozna intoleranca bis e morali testirati še za druge prehrambene alergene(imamo v naši ambulanti teste iz kapilarne krvi). Verjetno imate preobčutljivo črevo in sveže sadje trdo sadje trda zelenjava, oreščki ne bo šlo samo zelo mehko poglejte moja dietna navodila ki so pri moji predstavitivi kot link Spodaj je moj odgovr novinarki! Pozdravljeni! Prebavne težave je presplošen izraz in se za tem skriva veliko težav in veliko vzrokov. Za vsakim znakom je lahko več vzrokov v ozadju. Na splošno, če jemo počasi in žvečimo tako dolgo, da se hrana zartopi v ustih smo naredili veliko za naš želodec in prebavila. Obroki naj ne bodo obilni in jemo vsake tri ure manjše obroke. Nezadostno prežvečena vsaka hrana lahko povzroča krče v želodcu, skoraj vedno pa napihnjenost v črevesju ter več vetrov. Vmes med obroki ob pijemo tekočino, da se želodec lažje prazni, vendar ne gaziranih pijač! Ne mrzlih in ne vročih, ker se potem želodec krči. Hrana bogata z živalskimi maščobami povzroča, da se spodnja mišica požiralnika sprošča in imamo zato več refluksa, zatekanja želodčne vsebine in kisline nazaj v požiralnik, dobimo zgago, spahovanje. Istočasno pa povzroči, da se želodec počasneje prazni in občutek sitosti, tiščanja. Maščobe v hrani povzročajo, da se krči žolčnik, ker se sprošča žolč, ki se potrebuje za absorbcijo maščob in lahko dobijo bolniki s kamni napad žolčnih kolik ali trebušne slinavke. Neprebavljene maščobe, če jih je naenkrat preveč v obroku, se ne morejo v celoti absorbirati, povzročajo napihnjenost in driske. Sadje in zelenjava vsebuje neprebavljive vlaknine, ki nam jih pomagajo razgraditi probiotične bakterije v črevesju, sicer pa jih ne prebavljamo. Če uživamo veliko svežega sadja in zelenjave, še posebej trdo in ne dovolj prežvečeno povzroča napihnjenost in vetrove, kar je normalno, ker pospešujejo gibanje in krčenje črevesne stene (zato so pomembna pri ljudeh, ki so zaprti) Posebej so občutljivi ljudje z nutritivno(prehransko)alergijo in intolerancio, ter osebe z razdražljivim črevesjem Podbono delujejo lanena semena, oreščki, sončnična semena.... naj bodo mleta manj dražijo čreveje in manj napihujejo. Kava pospeši gibanje črevesja in lahko nekaterim poslabša zgago. Sadni čaji pospešijo zgago. Šumeče pijače poslabšajo refluks, pospešijo zgago in ob kombinacijah z vinom, drugimi pijačami lahko povzročijo gastritis, vnetje želodčne sluznice Vina nekaterim poslabšajo refluks in pospešijo izločanje kisline Čokolada, med poslabšajo zgago Mleko in mlečne jedi lahko povzročajo napihnjenost, driske in poslabšajo zgago, ker kar polovica populacije nad 40 let nima več encima laktaze za razgradnjo mlečnega sladkorja laktoze in narašča tudi alergija in intoleranca na mlečne beljakovine. Napihnjenost povzročajo: nepredelana vsaka hrana predvsem pa sveže sadje, zelenjva, oreščki obroki z veliko živalskih maščob mleko če ga ne prenašamo napolnjenost želodca: preobilni obroki nepredelana hrana preveč kisline v želodcu gastritis, okužba z bakteriejo Helikobakter psihičen stres hrana na katero smo alergični Pomoč: večkrat manjši obroki dobro prežvečena hrana manj pečenih jedi ,bolj dušene in kuhane sadje bolj mehko in ne naenkrat večjih količin ali v obliki gostih sokov, kaš oreščke mlete mleko zamenjamo za rastlinsko ali ovčje, kozje, če ga ne pr enašamo kavo in alkohol v majhnih količina ne šumečih pijač z umetnimi aromami zeliščni pripravki pomagajo bolj pri napihnjenosti vendar lahko povzročajo krče pri osebah z razdražljivim črevesjem za zgago Donat, antacidi, Ranital ne jemo 3 ure pred spanjem peciv in sladkih jedi se izogibamo, ker nam večajo apetit namesto ponfrija raje kuhan krompir z zelišči, ajdove kaše, kvinojo ob prazničnih jedeh dajemo malo priloge samo simbolno, ker je že glavna mesna jed obremenjujoča Sedaj med prazniki uživajmo manjše obroke, po obroku spijemo Donat, da se želodec lažje prazni in alkohol izplavljamo iz telesa z veliko vode!! Že zjutraj na tešče spijemo pol litra vode sobne temparature. Lepe praznike in ne jejte preveč! lp puc
Tatjana Puc Kous, dr. med.
Preberi še
Tatjana Puc Kous, dr. med.
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662