Vprašanje
Stara sem 38 let, noseca (13 tednov) in vegetarjanka (zadnjih 5 let)
Prejsnji teden sem imela napad zocnih kamnov. Bolecina je bila neznosna, zato sem sla na urgenco, kjer so me dali na ultrazvok s sumom spontanega splava. K sreci je z nosecnostjo vse v redu, pac pa so nasli zolcne kamne.
Zdravnk, ki me je pregledal, je rekel, da mora zolc verjetno ven, ampak ne pred porodom. Priporocil mi je naj se izogibam mascobam in mi je predpisal acetaminofen+codein ce se bolecine ponovijo.
Mislila sem, da je moja prehrana ze bila precej omejujoca glede mascob. Jem veliko zelenjave. Edino za zajtrk sem jedla ocvrta jajca in sojine klobasice - to sem zdaj crtala z jedilnika. Druga rec je pa da mi je bilo v zadnjih tednih pogosto slabo in sem ugotovila, da mi pomaga pomfrit. Tako sem jedla pomfrit priblizno 3-4 krat tedensko.
Kaksen nasvet mi lahko daste?
Ce crtam jajca z jedilnika, bo ves vir beljakovin soja in fizol - ali je to v redu? Kaj priporocate kot vir beljakovin?
Ali moram povsem crtati vse mascobe z jedilnika za naslednjih 6 mesecev?
Odgovor
Spoštovani
Vaše prehranske navade in trenutno stanje niso najbolj "uglašene", vendar se bo dalo urediti prehrano tudi pri vas.
Sojine klobasice ste umaknila z jedilnika - zelo dobra poteza. večina teh izdelkov vsebuje tudi do 40% maščobe; ocvrto jajce je tudi problematično. In seveda zelo močan spodbujevalec žolčnega napada je pomfri. Torej se teh jedi izogibajte. Lahko, da uživate še kaj kar je problematično, vendar tega ne vem, ker verjetno niste napisali vsega. Sam fižol je tudi lahko zelo problematičen - bodite zelo previdni z njim. Soja nekoliko manj draži žolčnik - zato svetujem da poskušate z njo.
Beljakovine si boste zagotovili z uživanjem tofuja - to je dober vir beljakovin, žolčnika pa ne spodbuja. Jeste ga lahko v različnih jedeh le ocvrtega ne in ne kot nadomestek majoneze. Jajčni beljak je še vedno dovoljen in kar pridno posegajte po njem. Za 7 g beljakovin potrebujete dva jajčna beljaka. Lahko ga uživate v jedeh (palačinkah), pečenegam trdo kuhanega itd. Jedi obogatite z malo mletih orehov, lešnikov - toda zelo malo - večje količine lahko povzročijo težave. Z sojo in tofujem si boste tudi zagotavljala potreben kalcij. večino problemov bi omilila če bi jedla ribe, ampak če ne gre, pač ne gre.
Kar se maščobe tiče - ni nobene potrebe, da bi jo povsem črtala z jedilnika - vi in vaš otroček dejansko potrebujeta nekaj maščobe. Izogibajte se le težkih mastnih nadevov za peciva, ocvrte hrane, majoneze, stepene smetane (tudi rastlinske); mirno pa lahko iuporabite malo margarine (ali masla, čega jeste) kot namaz ali onogatitev jedi. namesto ocvrtega kriompirja si pripravite raje dober pečen krompir z veliko začimb in malo maščob! Tudi tak krompir vam bo v veselje. Pa kakšen kuskus, dobro kuhana polenta... saj bo šlo. Le zelo veliko časa si boste morali vzeti za samo pripravo in za načrtovanje. Če bo še kakšno dopolnilno vprašanje, ste dobrodošli.
Srečno
Preberi še
Jože Lavrinec
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV