Vprašanje
Spoštovani.
Ker se v raznih strokovnih člankih pojavljajo različne vrednosti OH v fruktozi,vas prosim,če mi navedete resnične vrednosti OH v fruktozi in ali res za presnovo ne rabi insulina?
lp
LEAR
Odgovor
Takole je: sleherni gram fruktoze ali sadnega sladkorja vsebuje cel gram ogljikovih hidratov! Fruktoza je namreč ogljikov hidrat, je monosahardid, kar pomeni, da je podobno kakor glukoza, sestavljena iz ene same molekule. Če glukozo in fruktozo združimo , dobimo kuhinjski sladkor ali saharozo. In tako naprej... In kar je najvažneje - 1 gram fruktoze nam zagotovi 4 kalorije energije. zato ni prav nič bolj primerna za uživanje kakor kuhinjski sladkor. Je pa res, da v normalnih količinah, tja nekako do 5o gramov dnevno, ne potrebuje inzulina. Ker paljudje radi pretiravamo, uporabljamo fruktozo za slajenje, je primerna količian kaj hitro lahko presežena... pa se lahko pojavijo tudi težave pri sladkornih bolnikih.
Ker se fruktoza nahaja v sadju in nekaterih vrstah zelenjave ima uživanje sadja in zelenjave prednost.. Seveda s sadjem zaradio relativno velike energetske vgrednosti ne bomo pretiravali, bomo pa z njim zaužili še nekaj vitaminov, prehranskih vlaknin, rudnin in rastlinskih učinkovin. Ko pojemo priporočene količine sadja, pa za slajenje ostane relativno malo fruktoze. Mogoče kakšna žlička za posipa kakšne sladice ali za slajenje kakšnega čaja... pod pogiojem, da istočasno ne posegamo po marmeladah, čokoladah, napitkih slajenih z fruktozo.
V majhnih količinah je uporaba fruktoze varna tudi za sladkorne bolnike. zato jo tako radi ponujajo kot diabetični sladkor! A samo v majhnih količinah! Drugače pa ima enako slabe lastnosti, kakor običajni sladkor! Primerna je samo za osebe, ki so izredno športno aktivne.
Srečno
Preberi še
Jože Lavrinec
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV