Vizita.si
Vizita zdravniki

POPovi zdravniki

Ogljikovi hidrati v prehrani

Jože Lavrinec
01. 11. 2004 19.57
0

Pozdravljeni, zanima me kakšen kruh je najbolj zdrav? in kater najmanj redi, kako je pa s tistimi, ki imajo mešano moko? rada bi se pravilno in zdravo prehranjevala a sem slisala da bel kruh in tist...

Vprašanje
Pozdravljeni, zanima me kakšen kruh je najbolj zdrav? in kater najmanj redi, kako je pa s tistimi, ki imajo mešano moko? rada bi se pravilno in zdravo prehranjevala a sem slisala da bel kruh in tisti z mešano moko zelo redijo, je to res? ali zelene testenine prav tako redijo kot navadne? (špinačne-zelene) kaj pa testenine al dente? hvala
Odgovor
Odgovarjal bom kar po vrsti! Najbolj zdrave so tiste vrste kruha, ki so pripravljene iz polnozrnatih mok - s tem zaužijemo razen ogljikovih hidratov, nekaj malega beljakovin tudi prehranske vlaknine ter nekaj mineralov in vitaminov. Pri tem so pomembne prehranske vlaknine ali preprosto "otrobi", ki skrbijo v našem telesu za boljšo prebavo, za počasnejši porast krvnega sladkorja, posredno zmanjšujejo holesterol in tako pripomorejo k boljšemu ohranjanju zdravja. kar pa se redilnosti kruha tiče, pa ni toliko vprašanje vrste kruha (no ja deloma že - to pa so kruhi z malo prehranskih vlaknin ali beli, navadni črni, koruzni...) temveč bolj količine kruha, ki jo zaužijemo. Zato je načelo zdravega prehranjevanja tudi zmernost! Torej, naj bodo bele vrste kruha bolj za občasno "sladkanje", posegajte raje po polnozrnatih kruhih, seveda pa se tudi teh ne smete preveč najesti! Testenine - najprej kaloričnost testenin: kalorična vrednost 10 dag testenin je praktično podobna za špinačne ali korenčkove ali črne ali za navadne bele! Torej tu ni dileme! Kopat krožnik testenin vam bo v vsakem primeru zagotovil kar preveč energije. Pomembno pa je način kuhanja: testenine iz durum pšenice (ne glede na to ali so obarvane z kakšno zelenjavo ali ne), ki so kuhane al dente pa povzročijo po zaužitju počasnejši porast krvnega sladkorja, zaradi tega nastane manj inzulina in porast teže je zato nekoliko manjša. Ampak to velja samo če bi primerjali enake količine! Velja nasvet: izbirajte testenine iz durum pšenice in jih kuhajte al dente, in še vedno bodite pozorni na količino! Srečno
Jože Lavrinec
Preberi še
Jože Lavrinec
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662