Vprašanje
Pozdravljeni, zanima me, če je oksalna kislina, ki je prisotna v rdeči pesi, špinači, blitvi, petršilju škodljiva za uporabo pri kuhi za osemmesečnega dojenčka, oz. nosečo mamico.
Odgovor
Je pač tako, da živila vsebujejo poleg koristnih hranilnih snovi tudi kakšno manj zaželeno snov. Oksalna kislina je že ena izmed njih. Praktično se oksalna klislina oziroma njene soli - oksalati nahajajo v skoraj vseh rastlinah. Na srečo le v manjši količini. Še največ teh snovi se nahaja v artičokah, blitvi, kislici, peteršilju, pravem čaju, rabarbari, rdeči pesi in špinači in kakavu.
Že res, da nekateri ta živila opdsvetujejo dojenčkom, nosečnicam... saj te snovi preprečujejo izkoriščanje kalcija v organizmu.
A brez skrbi! Pri vseh teh živilih je količina tista, ki odreja primernost oz.neprimernost! To pa pomeni, da vsa omenjena živila ostajajo na vašem jedilniku, seveda brez nekega pretiravanja. In tudi otročku boste ravno tako dajala špinačo brez, da bi vas bilo strah, kaj se bo zgodilo! Če špinača ne bo na jedilniku vsak dan dvakrat, ampak nekje enkrat do dvakrat tedensko, ne bo prav nič narobe! Tudi pesa je bolj kjoristna kakor škodljiva, konec koncev pa je tudi ne zaužijemo po cel kilogram hkrati! Da ne govorim o peteršilju, ki je bolj začimba in tiste majhne količine še zdaleč niso škodljive ne materi in ne otroku! Razen, če se seveda ne pojavi prehranska alergija nanj!
Skratka, osnovno načelo zdrave prerhrane je vedno zmernost! Ter zavest, da živila, ki sicer vsebujejo kakšno manj zaželeno snov, po drugi strani vsebujejo kakšno koristno hranilno snov! ( špinača, blitva vsebuje prepotrebne folate npr.).
Pa srečno
Preberi še
Jože Lavrinec
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV