Vprašanje
Pozdravljeni,
Rada bi vedela kako delajo ovseno in mandljevo mleko ter hranilno sestavo obeh napitkov. Katere ogljikove hidrate vsebujeta?
Hvala za odgovor.
Odgovor
Postopek za pripravo madljevega mleka je enostaven (seveda se lahko nekoliko razlikuje) - v glavnem temelji na mletju mandljev, namaknju v vodi (lahko tudi prekuhavanju) in seveda precejanju. Hranilna vrednost je odvisna od količine mandljev ter vode (razmerja), nekoliko tudi od samega postopka. Kljub temu je mandljevo mleko dokaj kakovostno: vsebuje kakovostne maščobe, beljakovine, rudnine iz mandljev, ogljikove hidrate in vodo. Koliko česa, boste pač morala preveriti na sami embalaži izdelka, če ga boste kupili, - če pa delate sami pa je odvisno od recepta.
Podobno verlja za ovseno mleko. Priprava ovsenega mnleka je še bolj enostavna kakor mandljevega. Ovsene kosmiče namočimo v vodi, zmeljemo v dobrem mešalniku, precedimo in to je to. odcejeno tekočino lahko tudi zavremo, na hitro ohladimo in hranimo v hladilniku.
Hranilna vrednost: ogljikovi hidratim, topne prehranske vlaknine, nekaj malega beljakovin, nbekaj rudnin, skoraj nič maščob; vse seveda odvisno od recepta. če kupujete ovseno mleko hranilne in energetske vrednosti praviloma dokaj nihajo od izdelka do izdelka. Toda to boste preverila sama s prebiranjem podatkov na ovojnnini izdelka. Ovseno mleko bi moralo biti zaradi cenejše vhodne surovine precej cenejše, kakor mandljevo.
Srečno
Preberi še
Jože Lavrinec
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV