Vprašanje
Me pa zanima kaj menite o palmini masti-koliko je slabša od
kokosove-predvsem za peko.
Kaj bi bil lahko vzrok da recimo pri teku ali fitnesu -
izredno hitro že po 15 min moram na wc in potem
zelo pogosto naprej med aktivnostjo? Hvala
Odgovor
Jaz sem dietetik, zato praviloma opazujem o vplivu posameznih živil (bolje bi bilo: hranil) na zdravje posameznika. Že res, da ne morem kulinaričnih pravil vreči v koš, vendar so za mene manj pomembna- imajo drugotni pomen.
Palmino olje ( mast...) zelo pogosto uporabljajo in tudi priporočajo za cvrenje, nekateri tudi za peko. Videl sem že takšne bedatije v priporočanju palminega olja, kot je sklicevanje, da ne vsebuje holesterola! Nobeno rastlinsko olje ali maščoba ne vsebuje holesterola! Lahko pa holesterol iz neke maščobe nastane v naših jetrih, ki so prava kemična tovarna. In, ker je palmina maščoba sestavljena pretežno iz nasičenih maščobnih kislin, iz nje v naših jetrih nastaja holesterol. zato živil, ki so narejena s to maščobo nikoli ne moremo priporočati! Kaj pomaga, če prenese nekoliko višje temperature, ko pa naredi pravo revolucijo v telesu?
Nekaj povsem drugega je kokosova mast (nekateri jo imenujejo tudi kokosovo maslo), ki kljub nasičenosti vsebuje takšne maščobne kisline,. ki našemu organizmu manj škodujejo. Toda tudi te maščobe ne bi priporočal za cvrtje jedi. je pa primerno za pripravo različnih peciv- celo bolj kakor margarine!
No, kar pa se tiče ostalega dela vprašanja- tega bo potrebno postaviti kakšnemu zdravniku, ki se ukvarja s takšno problematiko.
Srečno
Preberi še
Jože Lavrinec
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV