Vizita.si
Vizita zdravniki

POPovi zdravniki

Prebavne težave

Jože Lavrinec
11. 10. 2009 22.39
0

Lep pozdrav! Že vrsto let me pestijo različne težave povezane s prehrano. Napihnjenost, odtečeni sklepi, utrujenost, moteči vetrovi. Ker sem mislila, da so te stvari pač del presnove, jim nisem namen...

Vprašanje
Lep pozdrav! Že vrsto let me pestijo različne težave povezane s prehrano. Napihnjenost, odtečeni sklepi, utrujenost, moteči vetrovi. Ker sem mislila, da so te stvari pač del presnove, jim nisem namenjala večje pozornosti. Po posvetovanju z zdravnico sem ugotovila, da verjetno ne prebavljam mlečnih beljakovin in sladkorja. Opustila sem mleko in zmanjšala uporabo ostalih mlečnih izdelkov. Po vsakem ponovnem zaužitju, sploh v kombinaciji z žiti, se pojavijo zopet podobni sindromi. Napihnjenost, zgaga, želodčne težave, neprijetni plini. Sedaj pa ugotavljam, da morda problem ni samo v mlečnoh izdelkih, temveč tudi v določenih žitih. Že dolgo časa vem, da mi po zaužitju težko prebavljivih žit, predvsem rži odtekajo sklepi. Mislite, da sem alergična tudi na gluten?Imam celiakijo?Zakaj so sindromi pri zaužitju žit drugačni, če jih namakam čez noč v vodi? Ker sem vegetarijanka, večino mojih hranil poleg zelenjave, sadje in stročnic, predstavljajo prav žita. Za odgovor se vam že v naprej najlepše zahvaljujem.
Odgovor
Spoštovani! Naj vam najprej zastavim vprašanje: ali je zdravnica ugotovila neprenašanje mlečnega sladkorja ali mlečne beljakovine ali obojega? Namreč, če gre tako za alergijo na mlečno beljakovino, potem je zmanjšanje količine mlečnih izdelkov v prehrani,vse premalo! Če pa gre "samo za intoleranco na mlečni sladkor", potem je potrebno samo izbirati med izdelki z veliko oz z malo laktoze. In, ker ste vegetarijanka, je mleko pomemben vir kakovostnih beljakovin! Zato ne sme biti pavšalne ugotovitve, temveč samo natančna diagnoza. Uredite to, če je kaj vpraščljivega! Kar pa se tiče glutena - to je najtežje prebavljiva beljakovina! Veliki propagandatorji glutena so v preteklosti, ko so ga označili kot nekrvavo meso, naredili številnim ljudem medvedjo uslugo. Dokler je gluten v majhnih količinah, kot npr v količinah, ki se normalno nahajajo v kruhu (in zdrav človek ne živi samo od kruha) pa v kašah in testeninah (zato pa poudarjamo - uživajte mešano prehrano) še nekako gre. ko pa se količine glutena v prehrani povečajo pa pri marsikom nastanejo težave. Govoriti o celiakiji, kar tako, brez pregleda, pa je malce neetično. Bolj smiselno bi bilo, da se oglasite pri kašnem enterologu na podroben pregled. Srečno
Jože Lavrinec
Preberi še
Jože Lavrinec
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662