Vizita.si
Vizita zdravniki

POPovi zdravniki

Prehlad in prehrana

Jože Lavrinec
29. 10. 2002 12.35
0

V tuji literaturi sem večkrat zasledila, da mleko in bela moka povečuje nastanek sluzi, ki se kopiči in lahko povzroči prehlad. Tako ob prehladu priporočajo zmanjšanje uživanja mleka in izdelkov iz be...

Vprašanje
V tuji literaturi sem večkrat zasledila, da mleko in bela moka povečuje nastanek sluzi, ki se kopiči in lahko povzroči prehlad. Tako ob prehladu priporočajo zmanjšanje uživanja mleka in izdelkov iz bele moke. Ali je ta teorija pri nas priznana? Zakaj pri nas o tem nihče ne govori (v zdravstvenih domovih)? Hvala za odgovor. Helena
Odgovor
Spoštovani! Na vaše vprašanje je kar težko odgovoriti kratko in jedrnato! Poskušal vam bom odgovoriti čim bolj popolno in argumentirano. Če bom pa uspel, je povsem drugo vprašanje. To da bi bela moka in mleko povečevala nastanek sluzi, ki bi se kopičila in povzročala prehlad je nelogično. Trditev izvira iz nekaterih bolj filozofskih pristopov k prehrani. Če želimo v zdravstvu neko stvar okriviti, moramo to tudi dokazati ali vsaj poskušati dokazati. To običajno opravljamo z raziskavami in študijami. In to ne samo na dveh ali dvajsetih primerih, temveč na veliko več. Naročen sem na številne tuje strokovne revije, redno prebiram abstrakte, žal nekih resnih dokazil nisem našel. Drži pa, da obstoja literatura (ampak to danes lahko napiše vsak, ki ima količkaj daru za pisanje in dovolj denarja za tisk). Torej to je teorija, ki ni priznana ne pri nas in tudi ne drugod v uradni medicini. Drži pa, da mleko in bela moka nista povsem nedolžna. Uživanje mleka lahko povzroči pri nekaterih ljudeh, ki ne tvorijo dovolj encima laktaze, kar precej velike težave, nekateri pa so alergični na mlečno beljakovino. sedaj pa vprašanje kaj je "bela moka"? Če smatramo s tem sleherno moko bele barve, potem moramo postaviti na zatožno klop moko iz bele koruze, riževo moko, krompirjevo moko, ter pšenično moko TIP 400 do TIP 500. No lastnost teh mok je, da ne vsebujejo skoraj nič prehranskih vlaknin. To pa je tisto, kar je slabo. Resnično slabo. In izdelki iz takšne moke so na "zatožni klopi" v prav vseh ambulantah v Sloveniji. Kar spomnite se: neprestano priporočamo izdelke iz polnozrnate moke! težava ni v sluzenju v dihalih - ampak v pomanjkanju nekaterih hranil, ki jih tako prečiščene moke zaradi postopka mletja, enostavno nimajo več. Bolj je moka polnozrnata - več primesi celega zrna vsebuje - bolj je hranilno bogata in bolj priporočljiva v zdravi prehrani je. Lep pozdrav
Jože Lavrinec
Preberi še
Jože Lavrinec

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587