Vprašanje
Zanima me naslednje:povsod se piše in govori o škodljivosti maščob-holesterol, vendar vemo, da telo potrebuje tudi maščobe.Eskimi zaradi mraza uživajo ogromno maščom in so zdrav narod in med njimi ni holesterola. Vem, da pregrete maščobe vsebujejo holesterol, kaj pa nepregrete npr.papricirana slanina, ki ni pregreta in še drugih takih maščob je veliko.
Teh zdravih -neškodljivih maščob se nikjer ne omenja - katere so to.
Lep pozdrav-hvala za odgovor !
Marjan
Odgovor
Mislim, da bo potrebno razčistiti nekaj povsem osnovnih pojmov. Kadar govorimo o škodljivosti holesterola, mislimo v glavnem na tisti holesterol, ki se nahaja v našem telesu in je večinoma tudi nastal v našem telesu - v jetrih. Običajno govorimo o ti. Skupnem holesterolu - se pravo o preiskavi s katero določamo nivo prav vseh frakcij holesterola, ki se nahajajo v naši krvi. Večino tega holesterola predstavlja LDL holesterol, ki se nalaga na žilno steno in ga zato imenujemo škodljivi holesterol. Drugi del pa je HDL ali koristni (če hočete: celo zaščitni holesterol), ki dejansko ščiti žilno steno. Holesterol v našem telesu nastaja iz maščob, večina LDL (=slabega) holesterola nastane iz nasičenih maščob.
Nekaj holesterola se nahaja v hrani. Toda pri holesterolu, ki se nahaja v hrani ne poznamo ne LDL in ne HDL holesterola, ampak samo holesterol.
Eskimi so uživali včasih veliko maščob, današnji Eskimi krepko spreminjajo svoj življenjski slog in tudi prehrano. Kmalu se kaj dosti ne bomo več zgledovali na njih.
To, da bi pregrete maščobe vsebovale holesterol, pa berem prvič. Razen, če ga niso vsebovale že prej. Po vašem naj bi v rastlinskem olju (ki ne vsebuje niti miligrama holesterola) ob segrevanju nastal holesterol. Dajte no! Med segrevanjem maščobe nastajajo povsem druge, škodljive snovi in ne holesterol. Povsem nasprotno tem pa maščoba živalskega porekla (torej tudi papricirana slanina) vsebuje kar nekaj holesterola! Da ne bi govorili o maslu, v katerem je holesterola, čez glavo preveč.
Torej, če razmislite dobro o tem: potem boste lahko ugotovili, da se neprestano opozarja pred uživanjem večje količine maščob živalskega porekla (slanina, mast, maslo, loj in podobno) , neprestano pa se priporoča uporabo kvalitetnih rastlinskih olj in še največ je govora o resnično čudovitem olivnem olju.
In lep pozdrav
Preberi še
Jože Lavrinec
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV