Vizita.si
Vizita zdravniki

POPovi zdravniki

Prehrana in mleko

Jože Lavrinec
07. 01. 2003 16.35
0

Pozdravljeni! Kakšno je vaše mnenje o primernosti mleka v človeški dieti? Kaj menite o vse pogostejših izsledkih raziskav, s katerimi strokovnjaki ugotavljajo, da je mleko eden poglavitnih krivcev ...

Vprašanje
Pozdravljeni! Kakšno je vaše mnenje o primernosti mleka v človeški dieti? Kaj menite o vse pogostejših izsledkih raziskav, s katerimi strokovnjaki ugotavljajo, da je mleko eden poglavitnih krivcev za alergije, nahode(curljanje iz nosu), bronhitise, vnetja ušes pri dojenčkih? Poleg tega pa naj bi bil kalcij, ki ga z mlekom vnesemo v telo, povsem neuporaben oziroma zelo koristen, če želimo 'zarjavele' sklepe in artritis? Vse navedeno sem prebrala na Internetu (spodaj navajam naslov) in v nekaj različnih knjigah http://www.milksucks.com/osteo.html
Odgovor
Spoštovani! Najprej moramo ločiti mleko v prehrani dojenčka (otroka v 1 letu starosti) in v prehrani večjih oziroma starejših oseb. Za dojenčke je edina resnično primerna in kvalitetna prehrana materino mleko. Le če mati ne more dojiti bi posegali po nadomestkih materinega mleka. V nobenem primeru pa ne dajemo polovičnega ali tričetrtinskega ali polnega mleka. To je in mora biti davno zakopana preteklost. Ko drugih možnosti ni bilo! Dejansko je zelo veliko dojenčkov alergičnih na mlečno beljakovino. Po zaužitju kravjega mleka se pojavijo neprijetni znaki, kot so razni dermatitisi, rinitisi ipd. Zdravljenje je popolna abstinenca mleka dokler otrokov organizem ne dozori dovolj, da ga mirno prenese. Nekaj povsem drugega pa je uživanje mleka za starejše. Razen redkih oseb, pri katerih se ravno tako razvije alergija na mlečno beljakovino, ter nekaterih, pri katerih je razvita inoleranca na laktozo, lahko mleko uživajo v večji ali manjši količini prav vsi. Seveda moramo odrasli paziti na to, koliko mlečne maščobe zaužijemo! Vendar mleko pri tem ni nič krivo. Ko izločimo maščobo z izbiranjem manj mastnih mlečnih izdelkov, se izognemo večini težav. Mleko in mlečni izdelki so še vedno odličen vir sorazmerno lahko prebavljivih (in pogosto tudi ne predragih) beljakovin, odličen vir kalcija, dober vir nekaterih vitaminov (A,D,E,K). Zaenkrat ne poznam resnih raziskav, ki bi dokazovale drugače. Drži pa, da topljeni siri v naše rezerve koristnih mineralov, ne doprinesejo nič. Ampak to velja za topljene sire! Vsak se odloča sam! Kaj bo jedel in koliko bo jedel! Kot zagovornik uradne dietetike, sem pristaš zmernosti. To pomeni, da če ni nekih težav zaradi mlečne beljakovine ali mlečnega sladkorja, odrasla oseba mirno zaužije od 2-3 enote mleka in mlečnih izdelkov dnevno! PS - pregledal sem tudi navedeno internetno stran. dejstva in spekulacije - odloča se vsak sam. Srečno
Jože Lavrinec
Preberi še
Jože Lavrinec
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662