Vizita.si
Vizita zdravniki

POPovi zdravniki

Prehrana in olja

Jože Lavrinec
26. 08. 2003 22.48
0

Zanima me katero sadje ali zelenjava (razen seveda žita, prosa, ajde in ostale zrnate hrane) vsebuje disaharide ali polisaharide? Za sadje in med namreč povsod piše da od sladkorjev vsebujeta večinoma...

Vprašanje
Zanima me katero sadje ali zelenjava (razen seveda žita, prosa, ajde in ostale zrnate hrane) vsebuje disaharide ali polisaharide? Za sadje in med namreč povsod piše da od sladkorjev vsebujeta večinoma fruktozo in glukozo (monosaharide), vendar za nekatera tudi polisaharide. Katere maščobne kisline so koristne in katere škodljive: nasičene, 1x nenasičene ali 2x nenasičene ter katero olje je po vašem mnenju najbolj zdravo? Ali kislo mleko in jogurt vsebujeta laktozo in kako si lahko sami doma naredimo kislo mleko ali jogurt z bakterijami lactobacillus? Ali navadna jogurt in kislo mleko iz trgovine vsebujeta bakterije lactobacillus ali pa samo tista na katerih to izrecno piše? Zaradi bolezni vam bom za odgovore ZELO ZELO hvaležen.
Odgovor
Spoštovani Veliko tehtnih in zanimivih vprašanj ste mi postavili. Tokrat vam bom odgovoril le na del. Daljši odgovori so v tej obliki zelo nepregledni. Bakterija lactobacillus L.casei se nahaja načeloma le v tistih mlečnih izdelkih na katerih to piše. Ba razpolago imamo sir, jogurte (sadne in navadne), skuto. Kako bi si doma naredeili kislo mleko ali jogurt - ne vem. Mogoče obstoja kakšen recept, vendar ga ne poznam. Najslabše maščobne kisline so trans -nenasičene maščobne kisline, ki se nahajajo v hidrogeniranih maščobah (margarinah, raznih izdelkih - tudi rastlinska smetana, instant kremne juhe...), tudi nasičene maščobe v večji količini škodijo zdravju, večkrat nenasičene so načeloma med zdravju koristnimi. Poznamo pa tudi omega-3 maščobe, ki so zdravju izredno koristne. Katero olje? Vsekakor priporočamo olivna olja, pa tudi olja narejena iz sodobnih vrst sončnic, sledijo sojino olje, pa repočno olje... Obstojajo tudi nekatera olja, ki pa so izredno draga in zato primerna bolj kot nekakšno dopolnilo prehrani. Kar pa se tiče sadja boste morali počakati, saj med dopustom nimam možnosti pogleda v posebne zbirke podatkov. Da tudi kislo mleko in jogurt vsebujeta nekoliko laktoze. Večino laktoze so porabile mlečnokislinske bakterije, vendar je je še vedno ostalo nekaj. Zato so mogoče zanimivi probiotični izdelki saj lactobacillus l.c. tvori nekaj encimov z podobnim delovanjem kakor laktaza (encim za razgradnjo laktoze). Srečno
Jože Lavrinec
Preberi še
Jože Lavrinec
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650