Vizita.si
Vizita zdravniki

POPovi zdravniki

Prehrana in voda

Jože Lavrinec
08. 06. 2003 12.17
0

Spoštovani g. Lavrinec. V zadnjem času so se začeli pojavljati članki, ki pitje navadne vode brez dodatkov predstavljajo v negativni luči. In tu ne mislim problema pesticidov, ki jih imamo v naših "pi...

Vprašanje
Spoštovani g. Lavrinec. V zadnjem času so se začeli pojavljati članki, ki pitje navadne vode brez dodatkov predstavljajo v negativni luči. In tu ne mislim problema pesticidov, ki jih imamo v naših "pitni vodi" takoalitako preveč, če jih imamo že malo (po zadnji raziskavah 2x več kot najnižja dovoljena meja v EU). Mislim na problem tega, da voda sama ne vsebuje dovolj elektrolitov, torej raznih soli in podobnega ki zmanjšujejo vpliv navadne vode ki ustvarja glede na stene prebavnega trakta hipotonično okolje, ki je škodljivo za njihove celice. Bral sem celo o primeru, ko je ameriški marinec zaradi pitja izključno vode umrl ob hudem naporu. Zakaj pride do tega (lahko napišete tudi bolj znanstveno) in kaj naj v mojem jedilniku nadomesti vodo, ki jo zelo rad pijem? Bi mogoče moral v vodo kaniti kanček soli ali pa obstajajo kakšni kvalitetni preparati ki jih vanjo vlijemo. Dodal bi še besedo glede kvalitetnih preparatov - če bi želeli problem odpraviti recimo z preparatom podobnim cedeviti, ki je polna elektrolitov, pa se pojavi problem žolčnih kamnov... Kako torej najti neko pravo ravnotežje? Pa še nekaj mimogrede: je res da se vitamini iz raznih preparatov ne vežejo v telo tako dobro (oziroma kakor sem bral, popolnoma drugače) kot isti vitamini iz narave (sadje in zelenjava). Za vprašanja se vam iskreno zahvaljujem, saj me problematika zanima že precej časa, problem je bil le v tem da se nisem imel moč obrniti na strokovnjaka kot ste vi. Upam tudi, da bo odgovor prišel prav še komu drugemu.
Odgovor
Spoštovani napisali ste mi nekaj tehtnih vprašanj. Poskusil bom odgovoriti kar po vrsti. 1. še vedno velja, da je pitje vode najboljše za človekovo telo! Pri tem ne dodajamo prav nobenih dodatkov, ker ti praviloma telo bolj obremenijo kakor koristijo. Pitnost nase vode pa moramo vedno presojati tudi po tem iz katere pipe voda priteče. Imamo nekaj izredno kvalitetnih vodovodnih zajetij (in je tam kar malce smešno, ko ljudje kupujejo plastenke precej slabše vode za pitje), imamo precej povprečnih zajetij in na žalost nekaj izredno nekvalitetnih. 2. ob hudem naporu človek razen vode izgublja tudi razne minerale, zato moramo z ustrezno tekočino to nadomeščati. Gre za pomanjkanje soli, pa tudi nekaterih drugih mineralov, le v manjši meri. Zato za takšne primere vedno poskušamo nadomeščati tekočino z drugačnimi napitki (naš ultramaratonec dodaja morsko vodo, drugi dodajajo posebne mešanice mineralov za športnike(Isotonil, Maratonik Everest ipd...), ki pa morasjo biti pravilno sestavljene in v pravilnih koncentracijah, ker v nasprotnem primeru lahko povzročimo več škode kakor koristi.V ta namen so v modi posebne isotonične pijače. da pa bi za običajno življenje dodajali nminerale ali celo sol, pa je nesmisel! 3. Torej so za običajno življenje ti preparati povsem nesmiselni; 4. Povsem drži, da človeško telo najbolje izkorišča vitamine in minerale, ki se normalno nahajajo v živilih samih, povsem drugače in običajno precej slabše pa tiste, ki jih zaužijemo z raznimi preparati, pa naj bodo tui preparati še tako uravnoteženi. Ravno zato neprestano msvetujemo pestro in uravnoteženo prehrano. O tem vprašanju je narejeno kar precej kvalitetnih študij. podobno velja tudi za druga hranila. Samo primer - opevano ribje olje alii omega 3 olja, ki jih prodajajo v kapsulah - redno dnevno uživanje takšnih kapsul ima precej slabši učinek kakor pa, če povprečno 2-3 krat tedensko zaužijemo ribe, ki vsebujejo omega 3 maščobe. Čeprav se o živilih in o hranilih ve že kar precej, še zdaleč ne vemo vsega. In tako lahko samo sklepamop, da mora biti v hrani še marsikaj, ki nekako spodbuja prebavo in izkoristek nečesa drugega. Ali drugače povedano: človek se je na običajna živila navajal več tisoč let in hkrati razvil številne mehanizme, da je potrebne snovi izkoristil. preparati pa so sintetični koncentratui, ki pa jim manjka še marsikaj. kar se tiče slednjega je kar prav, da se nekatera živila kombinirajo - tako npr. stročnice so zelo bogato živilo z kalcijem pa tudi železom, ki pa se nekoliko slabše vsrkava. Če np. fižolu dodamo samo majhne košček mesa se bo železo izkoristilo v veliko večji meri; če poleg zaužijemo še kak plod, ki vsebuje velo C vitamina (np. papriko) se bo izkoristil tudi kalcij. Toliko za tokrat Srečno
Jože Lavrinec
Preberi še
Jože Lavrinec
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650