Vprašanje
Pozdravljeni!
Sem v četrtem mesecu nosečnosti. Na zadnjem gin. pregledu sem izvedela, da imam prenizko vrednost hemoglobina v krvi. Če se do naslednjega merjenja vrednost ne poviša, bom morala jemati tablete železa. Temu bi se rada izognila, zato bom poskušala čim več železa vnesti s prehrano. Vem, da je železo iz živil živalskega izvora precej bolj izkoristljivo kot iz rastlinske hrane in sama zato pojem veliko mesa. Zanima me, če je drobovina (jetrca) primerno živilo za večji vnos železa, sploh pa v času nosečnosti? Skrbi me namreč, da bi z drobovino vnesla v telo še druge snovi (odpadne), saj jetra veljajo za odlagališče vseh možnih snovi (tudi "strupov"). Kaj o tem menite vi?
Slišala sem tudi, da je izkoristljivost železa zelo dobra, če uživaš skupaj meso in koruzo. Ali to drži in zakaj je tako?
Imate še kakšnen drug nasvet, kako povišati nivo železa?
Hvala za odgovor.
Odgovor
Že res, da je pravilna prehrana najboljši vir železa, toda učinki se kažejo zelo počasi! Zato bo kar prav, da boste poskušali s prehrano zagotoviti nekaj železa, če pa bo zdravnik predlagal jemanje preparatov, vam svetujem, da to sprejmete.
Kot vir železa je najboljše rdeče meso ( seveda nemastno), jetrca pa naj bi bila malce redkeje na jedilniku - mogoče največ 1 krat tedensko. So pa primerni tudi rumenjaki.
Izkoristek železa ne bo prav ničl večji če boste jedla pokleg mesa še koruzo. Niti mi ni jasno kakšna bi bila ta povezava. Je pa res, da se predvsem železo iz živil rastlinskega izvora lažje izkoristi, če poleg jemo še malce mesa ali pa če kombiniramo z živili, ki vsebujejo C vitamin.
Srečno
Preberi še
Jože Lavrinec
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV