Vprašanje
Zdravo! Znano je, da so beljakovine v jajcu, zanima pa me način zaužitja beljakovin iz jajca. Ali mora biti to jajce surovo, ali je količina beljakovin enaka če je jajce pečeno ali kuhano? Ali priporočate tudi zaužitje beljakovin na kakšen drugačen način? Hvala za odgovor!
Odgovor
Pozdravljen
Tako je, jajce vsebuje beljakovine in sicer so jajčne beljakovine izredno kvalitetne! Povprečno vsebuje eno jajce okoli 7 g beljakovin in to ne glede ali je surovo, kuhano ali pečeno!
Uživanje surovih jajc ne priporočam! Jajce je zelo pogosto okuženo z salmonelo, ki lahko povzroči zdravstvene težave: bruhanje, drisko, porast temperature... Salmonela se običajno nahaja na lupini, vendar zelo težko jajce razbijemo ne da bi se vsebina okužila. Pranje jajc ni priporočljivo, saj je lupina porozna in bi tako še bolj sigurno zanesli salmonelo v notranjost. Torej je veliko bolj primerno uživanje terminčno obdelanih jajc.
Ste pomislili, da je vir beljakovin tudi meso? pa perutnina in ribe? Da ne pozabim na mleko in mlečne izdelke. Tudi stročnice so vir vbeljakovin, resda nekoliko manj kvalitetnih, vendar takšnih, da jih ne moremo zanikati?
Srečno
Preberi še
Jože Lavrinec
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV