Vprašanje
Pozdravljeni!
Zanima me, kakšna je razlika med pecilnim praškom in sodo bikarbono. V receptih za mafine sem zasledila, da se v maso za testo vmeša pecilni prašek in 1/2 žličke sode bikarbone. Kakšno funkcijo sploh ima soda bikarbona? Kako vpliva na organizem (na želodec)? Se ji lahko v bodoče izognem ali jo nadomestim s kakšnim drugim, bolj naravnim sredstvom?
Hvala za odgovor.
Odgovor
Razlikq med sodo bikarbono in pecilnim praškom je v glavnm kemična - soda bikarbona je natrijev bikarbonat, pecilni prašek pa različne mešanice (škroba, dinatrijevega difosfata, itd..). Namen obeh sestavin je rahljanje peciva in vzhajanje.
Če bi sodo bikarbono uaužili direktno, biu bil njen vpliv na želodec porazen, če pa jeo malce vmešate v pecivo, pa se večinoma že razgradi in težav ni več.
Sredstev za vzhajanje je več, vendar težko,da bi našli katerega bolj naravnega. Pazite le, da ne boste pretiravali z njim in vse bo v redu.
Srečno
Preberi še
Jože Lavrinec
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV