Vizita.si
Vizita zdravniki

POPovi zdravniki

Prehrana

Jože Lavrinec
08. 09. 2005 13.56
0

Pozdravljeni! Zanima me razlaga o pogrevanju krompirja in sicer: ali se krompir (kot prilogo in kot sestavljeno jed, npr. v musaki, zelenjavni juhi) lahko pogreje naslednji dan? Ali je to škodljivo...

Vprašanje
Pozdravljeni! Zanima me razlaga o pogrevanju krompirja in sicer: ali se krompir (kot prilogo in kot sestavljeno jed, npr. v musaki, zelenjavni juhi) lahko pogreje naslednji dan? Ali je to škodljivo in če je, zakaj je škodljivo? Se pri pogrevanju sprošča kakšna posebna substanca, ki je za nas škodljiva? Še moja stara mama je govorila, da se krompirja ne sme pogrevati a meni ni jasno ZAKAJ NE. Hvala za vašo razlago in lep pozdrav!
Odgovor
Pogrevanje jedi je bil in je še vedno problem številnih družin. Sodobni delovni čas, šolski urniki in še kaj je krivo, da družina le malokdaj uspe skupaj sesti za mizo.. To pomeni, da vsak član družine zaužije hrano, kadar jo pač lahko - ko se vrne iz šole, službe... in če želi jeszti toplo hrano, jo mora pogrevati. Spominjam se, kako se je pogrevala hrana nekdaj pri nas: jed je bila kuhana će zgodaj dopoldne, saj sem hodil v šolo v popoldansekm času. Nato pa je posoda z jedjo stala na robu štedilnika, tako, da je ostala na toplem do kasnega popoldneva, ko se je vračal iz službe oče. Kaj se je dogajalo z jedjo ves ta čas? Jed se je počasi ohladila, vendar ne popolnoma, nato pa se je grela... skratka dosegla je temperaturo pri kateri se najhitreje razmnožujejo bakterije! In to je srž problema. Krompirjeve jedi so bogate z škrobom in beljakovinami - to pa je odlično gojišče bakterij, ki med svojim razmnoževanjem puščajo v hrano svoje izločke, ki so dodatno strupeni. Torej: nič ni narobe, če jed pogrejemo, če to opravimo korektno! Ne moremo ravno greti praženega krompirja ali pireja; juhe pa ni težko. Toda, ko jed skuhamo, poskrbimo, da jo zaužijemo svežo, če ne moremo oz. jo je preveč, jo ohladimo po hitrem postopku, takoj shranimo v hladilniku in ko je potrebno jo pogrejemo. Pri tem ni dovolj, da je jed pogreta toliko, da je vroča - zavreti mora! In to velja za vse jedi! Ne samo za krompirjeve. Da še malo ilustriram - konzerva. Vzemiva npr. kakšno od pripravljenih jedi, ki jih lahko kupimo. Npr iz serije "dober tek". Med njimi so tudi krompirjeve jedi. Že ko so pripravljali sam izdelek je bilo potrebno krompir skuhati, in ko jemo takšno jed, jje povsem okusna in neškodljiva. Skrivnost je samo v izredno hitrem in natačnem ohlajanju - tako, da se bakterije niso mogle naseliti v jedi, če pa že, se niso mogle razmnožiti. Skratka - samo previdnost pri shranjevanju jedi in ponovnem pogrevanju je potrebna. Srečno
Jože Lavrinec
Preberi še
Jože Lavrinec
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662