Vprašanje
Na dan moramo zaužiti vsaj 5 enot sadja in
zelenjave, zanima me kako se te enote štejejo,
kako vemo koliko je to količinsko?
in še zanima me koliko hranilnih snovi ohranijo v
sebi kisle kumarice? hvala
Odgovor
Dva vprašanja, oba dobro zastavljena... Kar se enot tiče: vsa živila so grupirana v posamezne prehranske skupone - živila v posamezni skupini imajo podobne osnovne lastnosti - vsaj kar se tiče vsebnosti nekaterih osnovnih hranil. Tako je ena od prehranskih skupin "sadje", druga pa "zelenjava". Značilnosti prehranske skupine "sadje" so - sleherna enota je "težka" 60kalorij, ki izvirajo iz povprečno 15 g ogljikovih hidratov; 1 prehranska enota sadja pa nam v kalorijah prinese po 20 kalorij iz 5 g obljikovih hidratov. Seveda pa se tako sadje razlikuje med seboj, in isto velja za zelenjavo. Zato so pri posameznem sadju ali zelenjavi malenkostne razlike v količini. pri zelenjavi ne bo nič narobe, če bomo dejali, da je povprečna prehranska enota zelenjave težka 100 g - razen pri zelenem grahu (40g) in mladi koruzi (30g) ter seveda pri solati, endiviji, radiču (2oog). Pri sadju so razlike nekoliko večje. Pa venra čahko rečemo: manjše jabolko, hruška, pomaranča, breskev, ali dve marelici, za dlan grozdja, košarica (250g) jagod ali malin - to so okvirne količine.
Sedaj pa še drugi del - kummarice spadajo k zelenjavi, ki se ne ponaša z ravno standardno količino energije - 200g za enoto. Resda vsebujejo nekaj rudnin. In v lupini prehranskih vlaknin. Z vlaganjem kumaricc v kozarce kumarice prevzamejo nekatera hranila iz preliva ( predvsem natrij, sladkor) izgubijo pa nekaj kalija, ki je prešel iz kumaric v tekočino.
Srečno
Preberi še
Jože Lavrinec
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV