Vprašanje
Pozdravljeni.
Stara sem 21 let in pred približno pol leta so mi odkrili
Chronovo bolezen. Ker bolezen na vsakega obolelega
deluje drugače mi skoraj nihče ne ve točno svetovati kaj je
priporočljivo jesti in kaj ne.
Bel kruh sem zamenjala s polnozrnatim, mleko pijem le
brez laktoze, odrekla sem se vsem ostalim mlečnim
izdelkom ( od sira, skute, jogurtov, itd ), začimbe
uporabljam res zelo redko, izogibam se alkoholu in
gaziranim pijačam, kupujem izdelke brez konzervansov, itd.
ker pa sem seveda študent si ne morem privoščiti
kupovanja dietne hrane, ker je enostavno predraga. Zato je
na mojem meniju večinoma riža al pa kak sojin izdelek, pa
razno sadje in zelenjava. Ampak ta hrana mi je začela
presedati zato me zanima, če mi lahko svetujete kar še naj
vključim v prehrano, da bo bolj razgibana in ne tako pusta ?
Hvala za vaš odgovor
Odgovor
Pozdravljena¨!
Res je, Chronova bolezen lahko kar krepko zaplete prehrano. In je tudi čista resnica, da nekih dobrih in univerzalnih napotkov za prehrano praktično ni! Povsem pravilno zaključujete, da je toliko pravil, kot je bolnikov. In že to razloži, zakaj vam nihče do sedaj ni zmogel ustrezno svetovati. Pač pomanjkanje časa – vsak bolnik ima svoje lastnosti, zato bi bilo potrebno individualno prilagojeno svetovanje/razgovor – časa v službi pa enostavno premalo. Žal!
Ob tem pa je kar nekaj oseb v Sloveniji, ki so sposobni primernega nasveta. A, ker je potrebno sodelovanje bolnika (ki mora opisati svoje navade in reakcije na posamezna živila), sčasoma tudi interes splahni.
Osnovna načela se ločijo od faze obolenja – v akutnem zagonu poskušamo razbremenit prebavila a istočasno dovajati vsa potrebna hranila in energijo – to počnemo praviloma s posebno farmacevtsko pripravljeno in definirano hrano – ki jo je žal potrebno doplačevati, čeprav jo zdravnik lahko napiše na naročilnico – ta je, draga – se strinjam, a učinek je odličen – akutna simptomatika se hitreje blaži, do ponovnega izbruha pride kasneje... Za kakšno drugo «dietno hrano«, ki bi bila primerna za vas, pa tudi jaz ne vem! Ali drugače – je ni!
V kronični fazi – ko neprijetna simptomatika miruje bolnik skrbi za pestro in uravnoteženo prehrano – zelenjava – pohvalno! Sadje – pohvalno! Soja? No ja, zakaj pa ne? Če vam je všeč. Poskrbite tudi za ribe – ne ocvrte in ne iz olja, prosim. Lepo dušene fileje osliča ali kaj podobnega... tudi kakšen piščanček ali puranova prsa – brez kože in dušeno, pečeno... beljakovine potrebujete! Ne ravno pretiravat z njimi, ampak biti morajo. Meso naj bo na jedilniku nekako 1-2 krat tedensko, pa vsa 1 krat ribe.
Mleko in mlečni izdelki – ste kar dobro izbrali – mleko brez laktoze – dobili boste tudi sire brez laktoze; poskusite dobiti sirarsko ali albuminsko skuto. Vendar začnite previdno – z grižljajem ali dvema in šele, če ne bo neprijetnosti, povečajte.
Škrobnata živila – ja res ne morete vedno jesti samo riža. Ovseni kosmiči, kuhani na vodi (žal) ali na mleku brez laktoze, bodo popestrili zajtrke, dobro kuhan ješprenjček bo tudi zagotovil večjo pestrost (lahko ga naredite tudi v solati), poleg tega je primerna tudi ajdova kaša (poglejte za kakšno cenejšo varianto – Mercator v modrih vrečkah Active life), skuhajte si kakšen puding na jabolčni čežani npr (boste videli da je dobro!). Pa tudi krompir ni napak – kuhan ali pire (izogibajte se ocvrtega, praženega...).
Srečno
Preberi še
Jože Lavrinec
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV