Vizita.si
Vizita zdravniki

POPovi zdravniki

Putika in prehrana

Jože Lavrinec
01. 07. 2004 19.21
0

V zvezi z boleznijo putike me zanima kakšen je odstotek (delež) purinov v pomembnejših živilih. Predvsem me zanima za gobe, sojo in paradižnik. Lep pozdrav

Vprašanje
V zvezi z boleznijo putike me zanima kakšen je odstotek (delež) purinov v pomembnejših živilih. Predvsem me zanima za gobe, sojo in paradižnik. Lep pozdrav
Odgovor
Spoštovani Verjetno že veste, da je izogibanje hrani, ki vsebuje velčjo količino purinov samo en del pravilne prehrane pri putiki. Toda sprašujete samo o putinih. navedel vam bom samo živila, ki vsebujejo zelo veliko purinov ( več kakor 150 mg purinov / 100 g živila), in katera morate iz svoje prehrane povsem črtati: modra riba (sveža, zamrznjena in konzervirana), drobovina (jetrca, vampi ipd), gos, drobna divja perjad (prepečice, fazani...); meso mladih živali (teletina,...), bodite previdni z uživanjem mesnih izdelkov (salam, hrenovk, paštet), ker so običajno zelo mastni in ,er vsebujejo meso ali drobovino z veliko purinov. Kakav in čokolada. Gobe in soja spadajo v skupino živil z srednje veliko purinov ( 50-150 mg puriniov / 100 g živila), zato se jih izogibamo v obdobju akutnega napada - drugače so, če ne pretiravate z njimi, lahko del vaše prehrane. Srečno
Jože Lavrinec
Preberi še
Jože Lavrinec
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662