Vprašanje
Lep pozdrav !
Zanima me vaše mnenje v zvezi s to reklamo, oz. koliko je v tem resnice?
V starih časih so pivu rekli kar tekoči kruh. Zakaj? Odvisno od ekstrakta daje liter piva 400-500 kilokalorij, pri čemer odpade 250-390 kilokalorij na kalorije, nastale iz alkohola, ki je v pivu. Preostale kalorije so del ekstrakta, ki ga človeško telo koristno izrabi za izgradnjo telesa.
Strokovnjaki priporočajo pivo:
kot sredstvo za hujšanje, ker pospešuje odvajanje seča in vode iz telesa;
ker ureja krvni tlak, je koristen v boju proti slabokrvnosti in izčrpanosti;
povečuje prekrvavitev srca, ledvic, možganov;
spodbuja delovanje ledvic, delovanje želodčne kisline, pomirja s pomočjo lupulina in hmelja;
ker je primerno sredstvo proti zaprtju, proti kislini, celulitu;
biokemična sestava piva spodbuja presnovo;
ker vsebuje vitamin H in je koristno v dermatologiji, saj bioten preprečuje izpadanje las in prhljaj;
ima tudi dietetsko vrednost, saj vsebuje encimsko že delno razkrojene sestavine in je ne le lahko prebavljivo, ampak pospešuje tudi prebavo hrane, zaužite ob pivu;
se v pivu zaradi nizke vrednosti pH in antiseptičnega učinka prisotnega alkohola ter grenkih sestavin hmelja ne morejo razviti mikroorganizmi, ki povzročajo bolezen (patogeni);
pivo deluje pomirjujoče na živčni sistem, kar še posebej velja pri zdravljenju starejših oseb. Pri njih so psihične težave večinoma povezane z arterioskleroznimi pojavi, ti pa zmanjšujejo dotok krvi v možgane;
ker vsebuje razen pomirjujočih sestavin še alkohol, ki širi krvne žile in s tem pospešuje krvni obtok.
Prisrčna hvala za odgovor.
Odgovor
Res je, nekoč so pivo poimenovali "tekoči kruh". Ime se je nekako ohranilo do danes. Ob tem pa pozabljamo, da se je priprava piva skozi čas krepko spremenila. Energija v sodobnem pivu izvira iz alkohola, le manjši del iz ogljikovih hidratov. nekdaj je bilo to drugače. Pivo je nekdaj vsebovalo precej manj alkohola in seveda več OH. Ker so ga izdelovali iz žita, so se v njem nahajale tudi ostala hranila iz žita. Danes je drugače - razmerje OH:alkohol je krepko v korist alkohola. Že res, da se v pivu nahajajo nekateri vitamini, rudnine, nekatere učinkovine, ki so prešle v pivo iz osnovnih sestavin in nekatere, ki so nastale med procesom izdelave. Toda količina koristnih snovi je tako majhna, da ni neke koristi. O zdravilnosti piva raje ne bi govoril! že res, da ima sleherno živilo- torej tudi pivo, potencialno koristi na zdravje, vendar se moramo vedno vprašati, pri kakšni količini in kakšne so potencialne škodljivosti za zdravje.
pa velja - pivo kot del normalne zdrave prehrane ( kozarec, največ malo pivo po obroku), bolj, kot del kulturnega užitka, kot vir energije in hranil pa le izjemoma.
V zadnjem času se pojavlja ogromno oglasov z raznimi prehranbskimi oz. zdravstvenimi trditvami. Mislim, da gredo nekateri proizvajalci in trgovci čez rob dobrega okusa. Njihovih trditev dejansko ni moč dokazati! čeprav se pogosto sklicujejo tudi na različne študije. In še nekaj: ko se nekdo sklicuje na strokovnjake, se vprašajmo - na katere strokovnjake?
Neodgovorno! Nestrokovno! Jaz vam npr. lahko svetujem kako zasaditi vrt, toda s pristavkom, jaz nisem vrtnar, zato ne odgovarjam za realnost takšnega svetovanja. O zdravi prehranii pa tako radi svetujejo prav vsi. Tisti, ki hrano pridelujejo, predelujejo, prodajajo, pripravljajo, ali pa jo le uživajo.
In še nekaj je - sleherna propaganda, ki spodbuja k uživanju zaradi potencialnih koristi na številnih področjih , je nerealna.
Srečno
Preberi še
Jože Lavrinec
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV