Vprašanje
Spoštovani!
V zadnjem času se veliko piše o pomenu resveratrola v naši prehrani. Prosim za Vaše mnenje.
Odgovor
Resveratrol je dejansko zelo zanimiva substanca, ki se nahaja v rdečem vinu. Raziskave kažejo na nek (zaenkrat še nič kaj specifičen in absolutno dokazljiv) pozitiven efekt resveratrola na ohranjanje zdravja saj naj bi preprečeval nastanek nekaterih srčno žilnih obolenj in nekaterih vrst raka. Seveda so te začetne pozitivne študije razgrabili alternativci in že govorijo o »rastlinskem hormonu mladosti«, kar pa je kar malce neresno. Substanca vsekakor ima nekatere ugodne učinke, o njeni praktični uporabi pa bo pokazala šele prihodnost. Mislim, da se boste strinjali, da je tista študija, ki zajame čim večje število oseb (vsaj več tisoč) in, ki traja čim dlje časa (več let, ali celo desetletij) veliko boljša in več vredna od tiste, ki zajame anekdotično število oseb (po 50) in traja le nekaj mesecev.
Kakor koli že- pomen omenjene substance v prehrani pa bo vsekakor zanemarljiv. Substanca se nahaja v rdečem vinu – v okviru zdravega življenja lahko popijemo do največ 2 dcl vina dnevno (ob tem pa nič piva in žganih pijač), v nasprotnem primeru že lahko tvegamo nastanek odvisnosti. No ja - dcl rdečega vina po dobrem in sicer zdravem obroku - to pa je že stvar kulture prehranjevanja, mar ne. Če pa s tem zaužijem še kaj koristnega, pa še toliko bolje.
Preberi še
Jože Lavrinec
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV