Vprašanje
Pozdravljeni!
Zanima me, koliko časa je treba peči rumenjak na maščobi ali kuhati v vodi, da zanesljivo ne more več priti do okužbe s salmonelo?
Odgovor
Vprašanje je zelo zanimivo. Jajca so resnično zelo pogosto okužena z salmonelami. Kljub temu lahko jajca ostanejo kvalitetna prehrana in dober vir beljakovin. In seveda sestavni del tudi zdrave prehrane.
Če nevarnost poznamo (to pa je tveganje za okužbo z salmonelami), se ji znamo tudi izogniti. Odvisno od tega ali pripravljamo jajca doma ali v nekem gostinskem lokalu se načela rokovanja z jajci nekoliko razlikujejo. Kuhanje jajčka v vreli vodi ali pečenje v ponvici načeloma uniči večino salmonel - tudi, če rumenjak še ni povsem zakrknjen. Pazimo le, da je čas od priprave jajčka pa do zaužitja čim krajši - vsekakor dokler je jed še topla. Tudi, če je mogoče kakšna bakterija ostala, se v tistem kratkem času ne more razmnožiti v takšni mri, da bi škodilo. No z kuhanjem jajčka v trdo, smo salmonele uničili in niso več problematična. Seveda jajčk ne peremo (s tem bi lahko zanesli salmonelo z lupine v notranjost (lupina je porozna), izogibamo se tudi drzanju beljaka, ko lupino stremo.
Mirno pecite jajčka (tudi če imate radi nezakrknjen rumenjak) ali jih kuhajte v mehko - le zaužijte jih takoj! Sicer pa moramo jajca tako ali tako takoj zaužiti, drugače niso več tako okusna.
Preberi še
Jože Lavrinec
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV