Vizita.si
Vizita zdravniki

POPovi zdravniki

Salmonela

Jože Lavrinec
30. 01. 2003 16.58
0

Pozdravljeni! Zanima me, koliko časa je treba peči rumenjak na maščobi ali kuhati v vodi, da zanesljivo ne more več priti do okužbe s salmonelo?

Vprašanje
Pozdravljeni! Zanima me, koliko časa je treba peči rumenjak na maščobi ali kuhati v vodi, da zanesljivo ne more več priti do okužbe s salmonelo?
Odgovor
Vprašanje je zelo zanimivo. Jajca so resnično zelo pogosto okužena z salmonelami. Kljub temu lahko jajca ostanejo kvalitetna prehrana in dober vir beljakovin. In seveda sestavni del tudi zdrave prehrane. Če nevarnost poznamo (to pa je tveganje za okužbo z salmonelami), se ji znamo tudi izogniti. Odvisno od tega ali pripravljamo jajca doma ali v nekem gostinskem lokalu se načela rokovanja z jajci nekoliko razlikujejo. Kuhanje jajčka v vreli vodi ali pečenje v ponvici načeloma uniči večino salmonel - tudi, če rumenjak še ni povsem zakrknjen. Pazimo le, da je čas od priprave jajčka pa do zaužitja čim krajši - vsekakor dokler je jed še topla. Tudi, če je mogoče kakšna bakterija ostala, se v tistem kratkem času ne more razmnožiti v takšni mri, da bi škodilo. No z kuhanjem jajčka v trdo, smo salmonele uničili in niso več problematična. Seveda jajčk ne peremo (s tem bi lahko zanesli salmonelo z lupine v notranjost (lupina je porozna), izogibamo se tudi drzanju beljaka, ko lupino stremo. Mirno pecite jajčka (tudi če imate radi nezakrknjen rumenjak) ali jih kuhajte v mehko - le zaužijte jih takoj! Sicer pa moramo jajca tako ali tako takoj zaužiti, drugače niso več tako okusna.
Jože Lavrinec
Preberi še
Jože Lavrinec
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662