Vprašanje
Zanima me ali je rjavi sladkor za diabetike bolj priporočljiv od belega? Zdi se mi, da ni tako sladek in bi da kdaj rada poskusila, recimo pri sladicah. V čem se oba sladkorja sploh razlikujeta? Zakaj pravijo, da je rjavi sladkor bolj zdrav?
Odgovor
Spoštovani
Rjavi sladkor je za sladkorne bolnika prava past. Občutek, da je manj sladek je varljiv in zavajujoč. Dejstvo je, da sladkor ni prepovedan, vendar, če ga sladkorni bolnik uživa, ga mora znati vračunati v svojo prehrano. Sladkor, ne glede na to, ali je bel ali rjav, je še vedno samo sladkor – to pa pomeni koncentriran vir energije in ogljikovih hidratov. Enostavno povedano: rjavi sladkor ni nič bolj zdrav kakor beli in za sladkornega bolnika NIČ bolj primeren. za ilustracijo 10 gramov (ali dve zravnani čajni žlički) belega(kristalnega) sladkorja zagotovi 167 kJ energije in 10 g ogljikovih hidratov; 10 g rjavega sladkorja tipa mascavo pa 159 kJ (zanemarljivo manj) a še vedno 10 g ogljikovih hidratov.
Po poreklu ločimo pesni in trsni sladkor.
Pesni sladkor je na prodaj v beli in v rjavi obliki. Med njima ni bistvene razlike, le da je rjavi neprečiščena oblika – vendar ne vsebuje nobenih koristnih snovi.
Trsni sladkor tudi obstoja v rafinirani in nerafinirani obliki. Razlika je v barvi ter količini rudnin, ki jih ima nerafinirana varianta nekoliko več, a še vedno premalo, da bi bilo vredno govoriti oz, da bi se ga splačalo priporočati. Trsni sladkor je na splošno bolj prefinjenega okusa in ima celo nežno, a prijetno aromo.
Od strokovnjakov nihče ne trdi, da je rjavi sladkor bolj zdrav! Zanimivo, kajne? To je zavajanje!
Preberi še
Jože Lavrinec
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV