Vprašanje
Lepo pozdravljeni! Zanima me, ali domači kis znižuje holesterol in sladkor in ali sladkorni bolnik lahko uživa med. Hvala
Odgovor
Vpliv domačega kisa na nivo krvnega sladkorja in holesterola je zanemarljiv. Kis, ki ga dobimo iz naravnih sestavin (mošt, vino, droži…) s pomočjo ocetnega vrenja je pravo bogastvo mineralov in različnih snovi, ki v sklopu zdrave prehrane lahko ugodno vplivajo na zdravje. Žal pa krvnega sladkorja in holesterola kis ne zniža! Veliko bolj ugoden vpliv na krvni sladkor in holesterol ima običajno tisto živilo, ki ga z domačim kisom pripravimo! Običajno je to zelenjava, ki nam pomaga razredčiti energetsko vrednost zaužite hrane, vsebuje pa tudi veliko prehranskih vlaknin, ki ugodno vplivajo na postprandialni nivo krvnega sladkorja, posredno pa tudi zmanjšujejo nivo serumskih maščob.
Uživanje medu pri sladkornih bolnikih pa je posebno poglavje. Danes načeloma v prehrani za sladkorne bolnike ničesar več ne prepovedujemo. Torej tudi med ni prepovedan. Vedno pa se postavi vprašanje količine. Zavedati se moramo, da je med čudovita kombinacija invertnih sladkorjev, kar pomeni, da je njegova energetska vrednost zelo velika, isto časno pa lahko povzroči sorazmerno visok porast krvnega sladkorja. Kljub temu pa ga tudi sladkorni bolniki v sklopu svoje zdrave prehrane lahko občasno zaužijejo. Vendar naj bo 1 čajna žlička medu
Preberi še
Jože Lavrinec
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV