Vprašanje
Lep pzdrav. Zanima me, katero naavno sldilo je najbolj primerno za sladkanje mleka in mlečnih napitkov kot so kapucino, bela kava... Je bolj primeen agavin ali javorjev sirup. Koliko tega se dejansko lahko uporabi in kako kalorično je? Do sedaj sem sladkala s tistimi tabletkami na bazi aspartama...kot je natren. Ker popijem veliko mleka in teh napitkov, porabim kar eno do dva sladila na dan (več kot 650 tabletk). Vem, da je nezdravo ampak sladkorja ne uporabljam, niti ga ne smem. Kakšni so kaj straski učinki? Brala sem tudi o splendi, ki naj bi bila brez stranskih učinkov, a mislim da je v Sloveniji ni možno kupiti. Drugje jo namreč že prodajajo. Je kot natren, lahko v tabletkah, sirupu,prahu...a naj bi bila brez stranskih učinkov. Kaj vi veste o tem?
hvala za odgovore.
Odgovor
Najprej se vprašajmo:"Zakaj sploh potrebujemo sladkanje?". telo ne potrebuje prav nobenih sladil - ne sladkorja (razen, kadar moramo na hiter in enostaven način zadostiti potrebam po lahko prebavljivi energiji), ne nadomestkov sladkorja, ne umetnih sladil. Sladek okus jedi oz.napitkov je pač zato, ker nam je prijeten - čeprav bi lahko povsem brez njegta.
Drugo vprašanje je, zakaj nekdo ne sme sladkorja? Če ne pretiravamo, ga lahko celo sladkorni bolnik (seveda le v majhnih količinah). A kaj, ko ljudje tako radi pretiravamo. Še najpogosteje so prepovedi (tiste absolutne) povezane z alternativnim zdravljenjem kandidiaze - uspeh teh diet je vedno vprašljiv in nedokazan. A če smo dosledni, potem pri tej dieti tudi ne bi smeli prav nobenih kaloričnih sladil - torej tudi agavinega sirupa ne.
V zdravi prehrani je povsem vseeno ali zaužijemo malo belega sladkorja (ja, prav ste prrebrali) ali MALO rjavega sladkorja ali malo javorovega sirtupa ali katerega koli drugega sirupa, ali pa medu - prav vse je dovoljeno v majhnih količinah in prav nobeno "sladilo" ne zagotavlja zdravega prehranjevanja.
Za slajenje živbil in napitkov poznamo kalorična sladila (sladkorje - kuhinjski sladkor, rjavi sladkor, trsni sladkor, sadni sladkor - razne sirupe in med ter kalorične nadomestke sladkorja kot so npr sorbitol, manitol in pd) ter umetnba sladila, ki razen redkih izjem ne vstopajo v metabolizem in zato niso vir energije. Sem spadaji sacharin, ciklamti, ki jih praktično ne dobimo v čisti obliki temveč le v kombinaciji s sacharinom (to je npr Natreen in podobni), aspartam (dobimo ga kot Nutrasweert, Equal), potem pa se s sladili na pšrostem trgu zaključi. Saj je še nekaj zanimiv kombinacij več sladil, a so redkeje zastopana. Splenda pri nas res ni na trgu - toda ali jo dejansko pogrešamo? Vedeti moramo, da prav nobeno sladilo ni brez stranskih učinkov! Se pa seveda preparati razluikujejo po uporabnosti in toksičnosti. In tako za nekatere veljha, da je še dovoljena količina 15(18) tabletk, za druge 60-80 tabletk. In konec koncev je podobno pri sladkorju in ostalih kaloričnih sladilih. Tudi agavin sirup bi, če bi ga zaužili v količini, ki bi nadomestil zgornjo dovoljeno količiono npr aspartama, krepko škodil.
Sedaj pa še neo vprašanje - popijete veliko mleka - vendar upam, da mleka ne osladite s prav nobenim sladilom. Ker ga ne potrebuje. Če pa popijete veliko kapučina in kave pa se vprašajte, kje je vaša zdrav prehrana! Se vam ne dozdeva, da je dnevno dovolj 2 do največ 3 skodelici kave (kapučina)? Toliko ga je namreč dovoljeno v zdravem življenjskem slogu. To pa je količina, ki jo brez skrbi sladkate s katerim koli sladilom. (AHA: v skodelico kave(kapučina) spada namreč samo ena čajna žlička sladkorja ali kvečjemu 1 tabletka sladila, kar je več, je pretiravanje.
Konec koncev - odločate se pa sami.
Srečno
Preberi še
Jože Lavrinec
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV