Vprašanje
Pozdravljeni.Prosim,če mi lahko napišete kaj o sterilni prehrani,oziroma o prehrani hemato-onkološkega bolnika z zmanjšano odpornostjo.Hvala in lep pozdrav.
Odgovor
Veste
Vaše vprašanje je nekoliko nenavadno! Sprašujete po stvareh, ki so redke in v Sloveniji omejen na zelo, zelo majhno skupino bolnikov. Odkrito povedano: sam s tem problemom nimam izkušenj. resda imam dovolj literature o takšni prehrani, a kot sem dejal, se s tem problemom ne srečujem.
Bolj konkretne odgovore zato poiščite v kliničnem centru.
Skratka: zaradi zdravljenja levkemije in nekaterih drugih hemato onkoliš stanj imajo bolniki zelo oslabljen imunski sistem. Posledica tega je ogromno tveganje za razvoj raznih okužb. V želji, da bi zmanjšali tveganje za nastanek nekaterih okužb je potebno poskrbeti za celoten sistem "sterilnega okolja", bolniki dobivajo pogosto tudi visoke doze antibiotikov ter sterilno, v zadnjem času pa vedno bolj popularno "čisto" dieto.
Sterilno prehrano je zelo težko pripravljati! To pomeni, da je potrebno ponuditi hrano, ki je povsem brez glivic in bakterij in takšna ostane vsaj še 7 dni po pripravi. Hrana je običajno manj okusna, neprivlačna. Seveda obstojajo celi seznami primernih živil ( večina konzerv), obstojajo različne tehnike sterilizacije hrane ter pogrevanja. Potreben je poseben način porcioniranja in serviranja hrane.
Skratka - zagotavlkjanje sterilne prehrane predstavlja poseben problem, v zadnjem času se počasi opušča, oz. čas potreben za takšno prehrano se vedno krajša. Nadomešča jo t.i. "čista prehrana".
Bo dovolj?
L
Srečno
Preberi še
Jože Lavrinec
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV