Vprašanje
Spoštovani g. Lavrinec
Malo sem prebrskal po arhivu(dietetika) in našel sorodne članke glede mojega vprašanja sam ne konkretno tistega, ki sem ga iskal....zato vas vprašam
1.) Koliko časa lahko neprekinjeno uživam kalcijev citrat ? Sam uživam nekakšen "koktajl" svežo domačo jajce dam v majhen kozarec in dolijem limonin sok(izstisnjeno iz limone) in pustim čez noč, da se kalcij iz jajčih lupin razkroji(24ur) in naslednji dan zaužijem seveda brez jajca. Pri tem vprašanju se obremenjujem zato, ker ni nikjer točno navedeno oz. ne najdem nekega časovnega limita na spletu. Recept sem dobil iz starih arhivov, ki so jih včasih naše babice uporabljale. Recimo teta mi je navedla, da lahko ta pripravek zaužijem 1 tedn potem pa 3 mesece nič. Malo sem skeptičen glede te izjave. Res je, da je to star recept in so naše prejšnje generacije vedeli veliko o zdravih stvareh, sam je pa tudi "tehnologija" bila takrat nikakor primerljiva z današnjo(recimo zmota o Vitaminu C).
2.) Koliko meric na dan lahko zaužijem ribjega olja(morskih rib)? trenutno zaužijem eno veliko žlico na dan, ker je zelo žalostno, da mi v apoteki(kupu brez recepta) niso znali povedati koliko ga lahka zaužijem.
3.) Ali je boljša kombinacija "Koktajl" zaužiti z ribjemu olju ali brez oz. ali lahko kefir+poln.izdelke kombiniram z ribjemu olju še dodatno.....Recimo včasih moje telo ni bilo sposobno prebaviti laktoze. Od kar pa uživam kefir se je to drastično spremenilo.Druga kombinacija se morda res sliši smešno ali pa dejansko je nevem, zato se obračam na vas, ker organizem se sčasoma tudi navadi na določene snovi v telesu.
Lep pozdrav
Odgovor
No, na to tematiko pa res nisem odgovarjal. Vedno je enkrat orvič, kajne.
1.Tale vaš koktajl jajčne lupine z limono je dejansko res iz zakladnice naših starih staršev. TODA: oni so ga uživali takrat, ko je bilo to potrebno! Vi pa z njim malce pretiravate, kakor z vsem, o čemer ste pisali. Ta koktajl je bil namenjen kot zdravilo za hitrejše celjenje kosti. Uživali so ga nekako 3 tedne, potem pa so s tem prekinili. Oz. dajali so ga rahitičnim, kjer pa je bila njegova ućinkovitost šibka, saj za kostno čvrstost ni zadosti le obilje kalcija, temveč potrebujemo vsaj še D vitamin. Človek dnevno potrebuje okoli 1000 mg kalcija, toda ne v enem obroku! Če želimo, da bo telo lahko izkoristilo zaužit kalcij, mora biti ta lepo razporejen preko celega dneva (telo lahko izkoristi max.ca 400mg kalcija naenkrat!, pa naj bo to iz naravnih ali iz umetnih virov). Skratka, tale vaš pripravek, je bolj obremenjevanje želodca, kakor pa dejansko korist.
2.Koliko ribjega olja boste zaužili je povsem vaša zadeva! lahko ga dnevno popijete tudi pol litra, če že ravno želite. Konec koncev je hrana! pametno pa to seveda ne bi bilo. V zdravem slogu prehranjevanja pravimo, naj bi maščoba zagotovila dnevno največ 30% dnevno potrebne energije. Če računamo povprečno potrebo 2000 kal, pomeni, naj bi zaužili 600 kal iz maščob. Prevedeno pomeni, da dnevno zaužijemo do 66-70 g maščobe. Tiste, ki jo vidimo in tiste, ki je skrita v živilih. Če smo še bolj drobnjakarski, potem razdelimo na dodane ali vidne maščobe, ki jih rabimo za pripravo hrane in zabelo ter tiste, ki jih zaužijemo skupaj z mesom, mlekom itd. In tiste prve vidne maščobe znaša okoli 35g. To pa so 3 žlice olja. In če imate radi okus po ribjem olju, potem si boste pripravili solato na njem ali pa npr.spekli zrezek... zakaj pa ne. 100 ljudi -300 okusov!
3.Naša prebava se dejansko stalno prilagaja našim nesmislom s katerimi jo obremenjujemo. Saj veste, tisto - med tednom nič prehranskih vlaknin, v petek pa ogromno, ker se je potem čas "spihati". In potem ljudje tožijo, kako jih stročnice napihujejo! če pa bi jih jedli stalno po malem, bi se prebavila temu privadila, napenjanja ne bi bilo. Tudi žlica ribjega olja je obremenitev za telo, če to zaužijemo kar tako. To, da ima veliko ljudi težave z laktozo pa tudi nič novega. Tako pač je, zato se ni potrebno odreči uživanju mleka... Je pa res, tudi študije potrjujejo, da fermentirani mlečni izdelki vsebujejo manj laktoze, poleg tega pa bakterije, ki delno prevzamejo vlogo laktaze, t.j. encima potrebnega za prebavo laktoze.
In še dodatek: Navedli ste 2 anekdoti iz vašega življenja (ostalo je ,upam, povsem primerno in zdravo), ki kažeta na pretiravanje in ihtavo hitenje sodobnega človeka za ohranjanje zdravja. Ste le eden med mnogimi! Toda zavedajte se: v pretiravanju še nikoli ni bilo zdravja. Pa tudi , če smo pretiravali z na prvi pogled zdravimi stvarmi!
Srečno
Preberi še
Jože Lavrinec
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV