Vizita.si
Vizita zdravniki

POPovi zdravniki

Vegetarijanstvo in nosečnost

Jože Lavrinec
26. 11. 2002 22.08
0

Pozdravljeni! Stara sem 20 let in že 4 leta vegeterijanka zaradi etičnih razlogov. Rada bi Vaš nasvet o prehrani in kako naj telesu zagotovim vse potrebne snovi. V prehrani se odrekam le mesu in riba...

Vprašanje
Pozdravljeni! Stara sem 20 let in že 4 leta vegeterijanka zaradi etičnih razlogov. Rada bi Vaš nasvet o prehrani in kako naj telesu zagotovim vse potrebne snovi. V prehrani se odrekam le mesu in ribam,in ne tudi mleku, jajcem,...Zanima pa me tudi kako je z vegeterijanstvom med nosečnostjo?ali je priporočljivo? In ker meso nadomeščam s sojo in njenimi izdelki, ki pa jih v trgovinah lahko najdemo veliko različnih vrst in različnih proizvajacev, Vas prosim če mi lahko svetujete, katere izdelke-katerih proizvajalcev je najbolj pametno kupovati? glede na to, da se zadnje čase ogromno govori o gensko spremenjeni soji. in zanima me tudi, kateri izdelki so iz fermetirane soje ( ki naj bi bili najboljši vir vitamina B12 )in kaj to sploh pomeni? Najlepše se Vam zahvaljujem za odgovor in Vas lepo pozdravljam! Vegetarijanka
Odgovor
Ufff, koliko vprašanj! Dvomim, da bom uspel na prav vsa tudi odgovoriti. Če uživate mleko in mlečne izdelke ter jajca, potem vašemu telesu lahko zagotovite prav vse hranilne snovi. Seveda z treznim razmislekom in dobrim načrtovanjem. Med nosečnostjo vegetarijanstva ne priporočamo - prav nikjer v svetu. Potrebe po nekaterih hranilih se takrat tako močno povečajo, da jih bodoča mamica zelo težko zaužije s hrano. Jasno pa je, da odločitvam bodočih mamic , ne moremo nasprotovati - zato zdravniki situacijo rešujejo z raznimi dodatki. Vse je odvisno od vas, katera načela in v kakšni meri ste pripravljeni začasno »deponirati«. Soja in sojini izdelki so resnično čudovito živilo in dober nadomestek mesa. Žal pa ne morem in ne smem reklamirati posameznih proizvodov - deloma tudi zato, ker je izdelkov več, kot jih poznam sam in bi lahko napravil kakšno krivico, deloma pa ne morem reklamirati iz drugih razlogov. Fermentirano sojo verjetno poznate »miso«, sojine omake… To pomeni, da surovo ali kuhano sojino zrno ali samo moko nacepimo z posebnimi bakterijami - in tako dobimo povsem novo živilo. Podobno kot bakterije obdelajo sadni mošt in nastane … Srečno
Jože Lavrinec
Preberi še
Jože Lavrinec
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662