Vizita.si
Vizita zdravniki

POPovi zdravniki

Vegetarijanstvo

Jože Lavrinec
15. 12. 2002 19.37
0

Lep pozdrav!Stara sem 22 let, študentka.Imam normalno telesno težo, saj tudi zelo pazim na prehrano.Sicer sem vegeterijanka - pa ne popolna - uživam mlečne izdelke, pa tudi ribe.Drugače pojem veliko r...

Vprašanje
Lep pozdrav!Stara sem 22 let, študentka.Imam normalno telesno težo, saj tudi zelo pazim na prehrano.Sicer sem vegeterijanka - pa ne popolna - uživam mlečne izdelke, pa tudi ribe.Drugače pojem veliko raznovrstne zelenjave in sadja ter popijem najmanj 3 litre vode dnevno. Sedaj pa me zanima naslednje - glede na to, da mesa ne uživam, oz. ribe le 1 x tedensko,skušam pridobiti beljakovine iz stročnic - grah, fižol,soja.Poleti sem pojedla veliko stročjega fižola, ker ga dobesedno obožujem, pa tudi nizkokaloričen je.Sedaj pozimi, ko ga ni več, tu in tam pojem kuhan fižol - češnjevec. Zanima me kolikšna je kalorična vrednost kuhanega suhega fižola in koliko beljakovin vsebuje kuhan? Ali s stročnicami organizem dobi vse esencialne aminokisline? Kako preprečiti vetrove po uživanju fižola? Slišala sem, da je treba dati v vodo, kjer namakamo fižol oz. vodo, v kateri se kuha malo sode bikarbone. Ali to drži? Najlepša hvala za Vaš odgovor. Nely
Odgovor
Stročji fižol je resnično krasna zelenjava – okusna, nizkokalorična, bogata z minerali… Za češnjevec ne bi mogli reči, da je nizkokaloričen, je pa okusen, neprimerno bolj bogat z hranili – 100g surovega češnjevca zagotovi 1142 KJ ali 273 kcal; 19,1g beljakovin, samo 1,1 g maščob, in 49,8 g ogljikovih hidratov (pa tudi 5,4 mg železa). Samo s stročnicami človek težko zaužije prav vse aminokisline - vendar se tega pri vašem prehranjevanju ni bati. Vi uživate mlečne izdelke in enkrat tedensko ribe in to vam zagotavlja možnost, da dopolnite manjko aminokislin. Fižolove jedi so čudovite, manj čudovit pa je učinek na prebavo. Toda to je cena. Žal pa tega z dodajanjem sode bikarbone ne boste rešili. Mogoče boste nekoliko hitreje skuhali fižol, napenjanje ostaja ali pa je celo hujše. Več si boste pomagali, če si boste namočili fižol v toplo vodo. Manj napenjajo bele vrste fižola. Tudi soja in leča napenjata precej manj. Okusne jedi iz teh dveh stročnic pa so lahko prava gurmanska pravljica .pa nimata dosti manj hranil. Uživajte v iskanju dobre, okusne in polnovredne hrane. Srečno!
Jože Lavrinec
Preberi še
Jože Lavrinec
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662