Vprašanje
Pozdravljeni! Stara sem 22 let. Razen materinega mleka, sem mleko in mlecne izdelke vedno zavracala. Vem, da naj bi bilo v mleku veliko kalcija, ki je potreben za rast. Vendar vem tudi, da je mleko ki ga dobimo v trgovinah zelo, včasih popolnoma osiromaseno. In vem tudi, da umetno dodani kalcij prej skodi kot koristi.
Sicer obcasno pojem kak koscek sira (ce mi ravno zapase) in uzivam produkte v katerih je mleko, kot sladoled, puding, palacinke (vendar je mleko takrat ze prekuhano in predelano, da o kakih pozitivnih ucinkih ne moremo ravno govoriti), vendar mi vsi mlecni izdelki povzrocajo prebavnje motnje in ustni zadah.
Prav tako ne uzivam mesa (ribe imam zelo rada in jih – niti sama ne vem zakaj- ne stejem pod meso), razen izjemoma prsut ali perutnino (spet le takrat, ko si ga res zazelim), nikakor pa ne govejega mesa, ki ga je moje telo vedno zavracalo ze ko sem ga – kot otrok – morala jesti.
Sama trdim, da telo najbolje ve, kaj je dobro zanj in kaj ni. In najbolje je - ga poslusati. Drugace jem sadje, zelenjavo, tudi oreske in tudi povprecna kosila od katerih tudi ni pricakovati veliko zdravilnih ucinkov (cvrtje, kuhano, razlicne jedi zmesane skupaj pri istem obroku) in seveda zloglasna cokolada in obcasne slascice (drugace cistega sladkorja ne uzivam in tudi ne uporabljam umetnih sladil). Kruh poskusam jesti le polnozrnat, graham ali vsaj s celimi zrni.
Uzivam pa tudi alge v obliki tablet Algea in ribje olje in od pijac pijem vecinoma vodo ali pa caje iz posusenih zelisc (seveda so povsod obcasne izjeme).
Uradno nisem vegetarianka, vendar – da se izognem zelo pogostemu posiljevanju z mesom in razlicnimi mesnimi izdelki – se najraje zatekam k temu izgovoru.
Me pa vseeno zanima – ali res mojemu telesu manjka veliko, ce ne uzivam tiste hrane, ki jo samo zavraca? S kaksnimi NARAVNIMI izdelki (torej ne izdelki z dodanim kalcijem) lahko dobim kalcij in ostale minerale ter vitamine?
Se vam zdi, da moji prehrani manjka se kaj?
Odgovor
Spoštovali
Imate kar precejšnje znanje o zdravi prehrani, žal pa se je vmes prikradlo tudi nekaj predsodkov ali bolje rečeno posplošitev. Naj najprej razčistim s takšnimi pojmovanji.
1. Mleko, ki ga lahko kupimo v trgovini je običajno osiromašeno samo maščob in s tem tudi nekaj v maščobi topnih vitaminov. Tudi tisto delno posneto mleko vsebuje običajno količino kalcija, mlečnih beljakovin, mlečnega sladkorja. Torej je še vedno zelo, zelo primerno za prehrano večine odraslih oseb.
2. pozitivni učinki »prekuhanega« in »predelanega« mleka ravno zaradi prekuhavanja še bolj pridejo do izraza. Saj mleko ne vsebuje nič takšnega kar bi s prekuhavanjem uničilo. O tem sicer govorijo nekatere bolj filozofske teorije, ki jih tudi pristaši sami še niso uspeli znanstveno dokazati! Zanimivo!
3. različne jedi, zmešane skupaj pri istem obroku – saj to je povsem normalen način (tudi zdravega) prehranjevanja - ločevanje hranil kljub nekaterim trditvam še ni uspelo nikomur! Hranila so v živilih že povsem pomešana! (npr.mleko vsebuje beljakovine, maščobe in ogljikove hidrate; krompir vsebuje ogljikove hidrate pa tudi beljakovine; fižol enako, žita in mlevski izdelki enako! In tako naprej!).
4. zakaj bi bila čokolada in sladice zloglasna? To so lahko povsem normalen del zdrave prehrane! Je pa nekaj res - ljudje smo tisti, ki vse tisto dobro s pretiravanjem uničimo! In si tako škodujemo!
Kar se tiče vaših izgovorov na vegetarijanstvo, vas povsem razumem. Žal le malo ljudi razume, da ni nobene potrebe po prenažiranju z nekaterimi živili.
Kaj vaši prehrani manjka je nekoliko težko oceniti, čeprav ste svoje navade kar dobro opisali. Za pravilno oceno bi moral imeti pred seboj večdnevni dnevnik prehrane –kaj in koliko ste zaužili preko celega dneva. Kljub temu mislim, da vam beljakovin ne manjka. Pa čeprav imate mogoče nekoliko nenavaden pristop do prehranjevanja. Ni pa zato nujno tudi nezdrav. Načela zdravega prehranjevanja mirno lahko prenesemo na različne prehranjevalne navade - tudi na nekatere alternativne! Ribe sso čudovit in kvaliteten vir beljakovin! Mogoče vam oblčasno primanjkuje železa. Najboljši vir je rdeče meso (vi posegate po pršutu), nekaj pa ga je tudi v perutninskem mesu, ribah, in v rastlinskih virih. Ker rastlinske vire telo nekoliko slabše uporablja jih kombinirajte s C vitaminom (svežim sadjem in svežo zelenjavo), kar verjetno ne bo težko. Enako velja za vire kalcija. Nič hudega, če mleka ne morete. Kot vir kalcija je enako primerno tudi mleko, ki je osnova za pripravo palačink, pudingov, sladoleda (po tem pa posegate!), primerni pa so tudi sir (izogibajte se le topljenemu siru!). odličen vir kalcija so npr. sardine (konzervirane sardele!), zakaj ne bi posegli po njih? Tudi sardele – pečene, ali ocvrte so krasne! Poleg tega posegajte po rastlinskih virih kalcija: fižol, leča, soja (čudovite jedi pripravimo iz njih, mar ne) in jih zaradi boljšega izkoristka kombinirajte z svežim sadjem (pomaranče, jagodičje, kiwi) ali svežo zelenjavo (paprika, brokoli). To pa dejansko prija že brez kakšnih posebnih priporočil. Kot vir enerbije naj bo seveda škrobnata zelenjava, žita in mlevski izdelki, kaše in kosmiči.
Kar se tiče vitaminov in raznih koristnih fitokemikalij, poskrbite, da boste dnevno zaužili vsaj po en rdeče, oranžen rumen plod (pomaranča, korenček, paradižnik - tudi iz konzerve, melona, breskve, marelice…) ter vsaj po eno porcijo temno zelene zelenjave (brokoli, zelje, radič, blitva…). Vsekakor bodite pogumni – posegajte po čim bolj pestri paleti zelenjave in sadja. In seveda polnozrnatimi živili (to pa že tako ali tako!). vsaj dvakrat tedensko poseganje po ribi, ter še kakšen košček perutnine ali sira tedensko (dovolj!), veliko stročnic… in dovolj tekočine. In načeloma boste zaužili vse potrebne minerale in vitamine.
Srečno.
Preberi še
Jože Lavrinec
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV