Vprašanje
Spoštovani,
zanima me, če bi mi lahko svetovali glede
preventive oz. katera pre/hrana vpliva na okvaro
ledvic in katera ledvična obolenja so najbolj
pogosta zaradi prehrane? Zanima me od katerih
obolenj so soodvisna obolenja ledvic?
Vem, da so to zelo obširna vprašanja in bo to
mogoče malo težko vse spisati. Če želite sem zato
vsebino pripravljen priti tudi osebno do vas.
Hvala in lep pozdrav!
Matevž
Odgovor
Res je veliko različnih obolenj, ki vodijo v okvaro ledvične funkcije. najpogostejše, pri katerih lahko govorimo o preventivnem učinku prehrane pa so obolenja z povišanim krvnim tlakom - v tudi sladkorna bolezen pogosto vodi v okvaro ledvic. In dejansko se preventivna prehranska načela pri vsakem od bolezenskih stanj nekoliko razlikujejo, vendar na splošno mirno lahko postavimo nekatere skupne imenovalce: preventivni vpliv ima vedno prehrana, ki vodi k zniževanju krvnega tlaka. v ta namen vedno priporočamo omejevanje soli, dovolj zelenjave, polnozrnatih živil, zmernost z beljakovinsko hrano in zmernost z maščobami. Ob vsem tem pa poskrbimo za zadostno količino tekočin.
Včasih smo zelo veliko govorili o prehranskem vplivu na ledvične kamne in postavljali celo paleto prehranskih zahtev. Danes vemo, da zadostujejo načela splošne zdrave prehrane in seveda zadostna količina tekočine.
Verjamem, da je ta odgovor dokaj pavšalen, a sami ugotavljate, da je tudi vprašanje zelo široko in odprto.
Srečno
Preberi še
Jože Lavrinec
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV