Vizita.si
Vizita zdravniki

POPovi zdravniki

Zaprtost in prehrana

Jože Lavrinec
10. 11. 2002 18.01
0

Pozdravljeni, Stara sem 36 let in imam precejšnje probleme z zaprtostjo. Nikoli nisem spila veliko tekočine, niti nisem rada jedla zelenjave. Zaprtost je postala že kar kronična, zato se sedaj trud...

Vprašanje
Pozdravljeni, Stara sem 36 let in imam precejšnje probleme z zaprtostjo. Nikoli nisem spila veliko tekočine, niti nisem rada jedla zelenjave. Zaprtost je postala že kar kronična, zato se sedaj trudim spiti vsaj liter in pol tekočine na dan, pijem tudi donat in jem nekaj več zelenjave in sadja. Moja zaprtost se pozna tudi na koži. Prosim vas, da mi svetujete, katero zelenjavo in katero sadje naj jem in kako jo naj pripravim, da bo pomagalo. Menda preveč skuhana zelenjava ne pomaga. Kateri zelenjavi in kateremu sadju naj se izogibam? Rada imam banane, pa menda ni dobro, pa čokolada tudi ne? Zvečer, pred spanjem rada popijem skodelico toplega mleka z medom, tudi to menda ni dobro. Ali je res? Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav, Ines
Odgovor
Potrebno bi bilo razrešiti kar nekaj vprašanj in pripraviti nekaj napotkov za spreminjanje življenjskega sloga. Skodelica toplega mleka z žličko medu ne vpliva bistveno na vašo prebavo, vam pa omogoči , da se zvečer lepo umirite in verjetno tudi lažje zaspite. Poleg tega pa vam zagotovi nekaj prepotrebnega kalcija, žal tudi nekaj nepotrebne energije. Čokolada v nasprotju z mišljenjem, ki se nekako vleče že desetletja ne zapira – vendar prepogosto poseganje po tej dobroti ni najbolj primerno zaradi izredno visoke energetske vrednosti. No banana pa je sadje, ki ga pogosto svetujemo ljudem, ki trpijo zaradi »prehitre« prebave. Za vas primerno sadje – je v prvi vrsti sveže sadje in ne kuhano – jabolka, hruške, slive – oprano in neolupljeno! Seveda ni nič napak, če posežete tudi po kakšni drugi vrsti sadja. Ne izogibajte se ga! čeprav niste navajeni na sadje – posežite po njem – namesto prigrizka z mesninami lahko postrežete z sadno ploščo – sadje narežite na rezine, agrume olupite in nakrhljajte ter seveda vse to lepo in barvito naložite na pladenj. Otroci bodo po tem radi posegli - vendar je zanimivo tudi za odrasle. Namesto čokolade pa si pripravite boljšo sladico: 25 dag suhih sliv brez koščic, 10 dag orehov,10 dag suha jabolka,5 dag suhih marelic, 40 ml ruma ali marascina, 5 dag rožičeve moke, 5 dag kokosove moke, sok polovice limone… Suhe slive čez noč namočimo v vodo. Nato odcedimo, narežemo na rezance. (če so slive sočne in mehke, jih ni potrebno namakati!) . Orehe grobo nasekljamo. Suhe marelice in jabolka narežemo na kocke. Omenjene sestavine zgnetemo z rumom in limoninim sokom v čvrsto maso. Če je potrebno lahko dodamo malce sadnega soka. Dodamo še rožičevo moko ter še enkrat dobro pregnetemo. S pomočjo žličke in dlani oblikujemo iz sadne mase kroglice, jih povaljamo v kokosovi moki ter shranimo v dobro zaprti posodi na hladnem Ker takšna sladica vsebuje izredno veliko prehranskih vlaknin tudi ugodno vpliva na prebavo. Posebno poglavje je zelenjava - uživajte čim več presne zelenjave – (solate, kislo zelje, kisla repa), seveda pa tudi kuhano zelenjavo. Ta resnično ne sme biti razkuhana saj izgubi ves čar, dober okus in večino koristnih snovi. Pri izbiri zelenjave bodite inventivni, pestri, ker niste ljubitelj ne pretiravajte, vendar počasi povečujte obseg in količino zelenjave v hrani. Surove solate (endivijo, radič, kislo zelje) lahko obogatite s kuhanim fižolom in drobno nasekljano svežo čebulo. To zagotovi bolj hrustljav občutek in bolj plemenit okus. Tudi pri solatah bodite inventivni - samo zato, da jih boste zaužili več. Poskušajte z različnimi solatnimi m prelivi ter s kombinacijo začimb. Upam, da sem z navedenim vsaj malo prispeval k razrešitvi vaših težav. Srečno!
Jože Lavrinec
Preberi še
Jože Lavrinec

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587