Vizita.si
Vizita zdravniki

POPovi zdravniki

Zdrava prehrana

Jože Lavrinec
16. 01. 2003 16.36
0

Dober dan! sicer nimam problemov s prehrano, vendar pa si ne želim, da bi ti nastali, zato vas prosim, če mi lahko svetujete, kaj je najprimernejše...za 17letnico, ki se aktivno ukvarja s športom? hva...

Vprašanje
Dober dan! sicer nimam problemov s prehrano, vendar pa si ne želim, da bi ti nastali, zato vas prosim, če mi lahko svetujete, kaj je najprimernejše...za 17letnico, ki se aktivno ukvarja s športom? hvala za odgovor!
Odgovor
Kot osnovno vodilo naj nam bodo pred očmi 4 glavne značilnosti zdrave prehrane: uravnoteženost, zmernost, pestrost in varnost. Uravnotežena prehrana , bogata s hranili je dejansko osnova vsega. Da naše telo lahko normalno deluje potrebuje številne hranilne snovi vsak dan v najbolj ustreznih količinah. Poleg ogljikovih hidratov, ki so najboljši vir energije, maščob, ki so najbogatejši vir energije, beljakovin, ki so gradbeni element našega telesa, so potrebne tudi druge snovi: vitamini, minerali, vlaknine, sekundarne rastlinske snovi in številne druge učinkovine. Tudi če slednje snovi ne zagotavljajo energije so za presnovo in telesno pripravljenost izredno pomembne. Uravnotežena prehrana pomeni, da zaužijemo toliko kolikor potrebujemo, nič manj in nič več. In to vsa hranila, ki jih potrebujemo. Zmernost je drug dejavnik: in bi z drugimi besedami povedal: »Vse je dovoljeno jesti, prav nič ni prepovedano, le na količino moramo paziti. Prenažiranje (pa makar z jabolki) ni primerno, ravno tako ni primerno mstradanje. Oboje je nezmernost. Pestrost pa je načelo s katerim si zagotovimo prav vse potrebne hranilne snovi. Samo v hrani rastlinskega izvora se nahaja okoli 30000 učinkovin. Tako ocenjujemo. Da vse to lahko zaužijemo moramo posegati po zelo raznoliki hrani – tako morajo biti v naši hrani škrobnata živila, zelenjava in sadje ( rdeče rumeni plodovi, zelena zelenjava), meso, mleko in mlečni izdelki, maščobe. Pa tudi v vsaki skupini moramo posegati po različnih živilih - po solati, zelju, korenju, paradižniku, špinači, rdeči pesi, čebuli…., če napišem za primerjavo samo eno skupino. Četrto načelo pa govori o varnosti. Hrana nam ne sme škodovati. V tem načelu pa je večinoma zapopadena higiena in pravilno rokovanje z živilom med pridelavo, predelavo in pripravo. Bo dovolj? Srečno
Jože Lavrinec
Preberi še
Jože Lavrinec
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662