Vprašanje
Pred kratkim smo imeli družinski praznik, praznovali smo rojstni dan, in privoščila sem si precej različnih dobrot. Pri tem pa sem žal povsem pozabila na težave, ki jih imam zaradi žolčnih kamnov. Kmalu so se pojavile bruhanje, bolečine v trebuhu in slabost. Sedaj se počutim precej boljše, vendar me zanima, kaj lahko zaužijem?
Odgovor
Prav rad vam verjamem, da ste trenutek sprostitve in nepremišljenega poseganje po hrani »plačali« s težavami, ki jih opisujete. Pri vnetjih žolčnika ali pri žolčnih kamnih je prehrana zelo individualna. Vsak človek drugače reagira na posamezna živila in včasih lahko nekdo mirno zaužije nekaj, kar drugi z enako diagnozo ne sme. Kljub vsemu moramo upoštevati nekaj splošnih napotkov, ki nam pomagajo čim lažje preživeti do končne razrešitve težav.
Namen dietne prehrane pri vnetju žolčnika, je kar najmanj spodbujati izločanje žolča. Zato mora hrana vsebovati malo maščob in čim manj težko prebavljivih živil. Ker obolenje poteka v različnih fazah, poskušamo prehrano prilagoditi posamezni fazi. Čajna pavza je predvidena le za kratko obdobje in sicer kot prehrana med akutnim poslabšanjem obolenja. To je za čas za katerega je značilno bruhanje in bolečina. Bolnik lahko uživa le blago sladkane ali nesladkane čaje (šipek, kamilice, meta, melisa) in prepečenec.
Ko se bolezensko stanje nekoliko umiri lahko preidete na strogo žolčno dieto: ki je sestavljena iz sluzavih juh (kot so riževa, ovsena, ječmenova…), mehko razkuhanih ovsenih kosmičev v posnetem mleku, iz razmaščenih mesnih ali kostnih juh, omak iz pretlačene zelenjave, pire krompirja, razkuhanih testenin in riža. Jedi morajo biti pripravljene s čim manj maščobe in z le malo sladkorja. Za žejo lahko popijete blago sladkano kompotno tekočino (brez sadja) ali razne blago sladkane čaje, razredčene bistre sadne sokove in dobro prezračeno mineralno vodo.
Ko se zdravstveno stanje izboljšuje in boleči napadi prenehajo, lahko dodaste še kuhan krompir v koščkih, dobro kuhano polento iz pšeničnega ali koruznega zdroba, kuhano ali dušeno mlado perutnino brez kože, mlado govedino in dietno pripravljeno zelenjavo. Kruh naj ne bo svež! Hrano pa že lahko malo zabelite z maslom, kislo smetano ali oljem.
Nato počasi lahko preidete na trajno varovalno dieto: to je na način prehranjevanja s katerim se želimo izogniti nenadnemu poslabšanju obolenja. Pri sestavi jedilnikov upoštevajte sezname primernih in neželenih jedi, kakršne ste po vsej verjetnosti dobili pri vašem zdravniku.
Preberi še
Jože Lavrinec
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV